Guta este o formă dureroasă de artrită care apare atunci când se acumulează prea mult acid uric și formează cristale în articulații. Organsimul produce acid uric după ce descompune o substanță numită purină, substanță care se găsește în diverse alimente. Astfel, pentru a vă gestiona corect din punct de vedere nutrițional guta este necesară reducerea cantității de purine din alimentele pe care le consumați.
CE ALIMENTE AR TREBUI SĂ CONSUMAȚI?
Consumați cât mai multe fructe proaspete. Toate fructele sunt, în general, bune pentru gută. Cireșele pot chiar ajuta la prevenirea atacurilor de gută prin scăderea nivelului de acid uric și reducerea inflamației;
Consumați cât mai multe legume. Indicate sunt cartofii, mazărea, ciupercile, vinetele și legumele cu frunze de culoare verde închis. Dintre leguminoase, puteți consuma linte, fasole, soia și tofu;
Foarte indicate sunt nucile și semințele prin aportul lor de omega 3, acid gras cu proprietăți antiinflamatoare;
Consumați cereale integrale precum grâu intregral, ovăz, orez brun și orz;
Toate produse lactate sunt indicate dar, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, sunt cele mai bune;
Folosiți la gătit uleiuri pe bază de plante, inclusiv uleiuri de canola, nucă de cocos, măsline sau in;
Pentru asezonat puteți folosi toate ierburile aromate și toate condimentele;
Dintre băuturi, sunt indicate cafeaua, ceaiurile și în special ceaiul verde;
Consumați cu moderație carne de pui, vită sau miel. Dintre pești, somonul proaspăt sau conservat conține, în general, un nivel mai scăzut de purine decât majoritatea celorlalți pești;
CE ALIMENTE AR TREBUI SĂ EVIT?
Evitați carnea de animale domenstice, în special organele (ficatul, rinichii și creierul);
Evitați carne de vânat (fazan, mistreț, etc.);
Dintre pești evitați heringul, păstrăvul, macroul, tonul, sardinele, hamsiile și eglefinul. Evitați de asemenea fructele de mare cum ar fi scoicile, crabii, creveții, caractatițele, etc.;
Nu consumați băuturi zaharoase, în special sucuri de fructe și sucuri dulci;
Nu consumați zaharuri adăugate, miere și sirop de porumb bogat în fructoză;
În plus, ar trebui evitate carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă, pastele albe și prăjiturile. Deși nu au un conținut ridicat de purine sau fructoză, au un conținut scăzut de substanțe nutritive și vă pot crește nivelul de acid uric;
BIBLIOGRAFIE:
PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery;
TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;