Dieta curcubeu – Avantaje si beneficii pentru sanatate

Publicat in Nutriție sănătoasă, Planuri dietetice vegane 16 aprilie 2021

Care sunt beneficiile unei diete curcubeu? Câte fructe și legume sunt recomandate la masă?

CE ESTE DIETA CURCUBEU?

  • Culorile vibrante ale fructelor și legumelor nu sunt atrăgătoare doar din punct de vedere vizual ci și indicatori ai nutrienților pe care acestea le conțin. În dieta curcubeu, culoarea fructelor sau a legumelor este un ghid în alegerea acestora. Cercetările au sugerat că, varietatea mare de culori naturale pe care o aveți în farfurie sau în dieta zilnică asigură și o varietate de nutrienți organismului.

CODUL CULORILOR ÎN DIETA CURCUBEU?

  • Verde: Cuprinde legume cu o sursă excelentă de vitamine (inclusiv folatul, una dintre vitaminele B). Legumele verzi oferă, de asemenea, o multitudine de minerale și fibre. Spanacul, varza și broccoli conțin luteină și zeaxantină, compuși care fac parte dintr-un grup de antioxidanți cunoscuți sub numele de carotenoizi, cu efect de protecție a ochilor îmbătrâniți de dezvoltarea cataractei și a degenerescenței maculare. Acești compuși pot ajuta și la protejarea împotriva blocajelor arterelor carotide de la nivelul gâtului. Legumele crucifere precum broccoli, varza și varza de Bruxelles conțin antioxidanți și alți fitonutrienți care ajută la reducerea riscului de cancer. Împreună cu bok choy sau diverse verdeațuri, sunt surse ideale de calciu de care avem nevoie pentru oase puternice. Se pot consuma crude sau gătite ușor.

  • Portocaliu/galben: Cuprinde cartofii dulci, morcovii, mango, caisele și alte fructe și legume galbene sau portocalii.  Această categorie cuprinde fructe și legume bogate în carotenoizi și alți antioxidanți care protejează organismul de stresul oxidativ. Fructele și legumele portocalii vă oferă, de asemenea, vitamina C și folat, necesare pentru a reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare și neurodegenerative.

  • Roșu: Roșiile, pepenele verde, papaya și grapefruitul roz se numără printre fructele și legumele care conțin licopen. Acest antioxidant puternic ajută la prevenirea dezvoltării bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer, în special a cancerului de prostată. Licopenul din roșii este mai bine asimilat de organism atunci când le gătești, mai ales în puțin ulei de măsline.

  • Albastru/Violet: Sunt culorile afinelor, strugurilor violet, verzei violet și sunt date de antociani, fitocompuși care protejează împotriva agenților cancerigeni și pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Afinele au un potențial antioxidant deosebit de puternic, o jumătate de cană de afine oferă o activitate antioxidantă echivalentă cu a cinci porții de mazăre, morcovi, mere, dovlecei sau broccoli. Afinele vă oferă, de asemenea, aproape trei grame de fibre la o porție de jumătate de cană.

  • Alb: Usturoiul și ceapa conțin alicină, un fitocompus care poate ajuta la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale. Usturoiul crud este un antibiotic puternic care este activ în special împotriva infecțiilor fungice. Are proprietăți de stimulare a imunității, precum și efecte antibacteriene și antivirale. 

CONCLUZII ȘI SFATURI

  • Dacă doriți să urmați această dietă, puteți consuma patru până la cinci porții de legume pe zi, atât crude, cât și fierte, din toată paleta de culori. De asemenea, este recomandat să consumați trei până la patru porții zilnice de fructe, proaspete sau congelate, în alte perioade ale anului.

  • Pe cât posibil, asigurați-vă că fructele și legumele din dieta dvs. sunt cultivate organic.

BIBLIOGRAFIE:

  1. David Heber – What Color Is Your Diet? William Morrow Paperbacks, 2002.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *