5 modalitati simple de a reduce colesterolul în mod natural

Published in Nutritia starilor patologice, Planuri dietetice pentru hipercolesterolemie, Planuri dietetice pentru hipertensivi 10 May 2021

La ora actuală, o mare parte din populația globului are un nivel ridicat de colesterol seric, care poate contribui la o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv accident vascular cerebral și infarct miocardic Deși există unele medicamente și suplimente nutritive care vă pot ajuta la scăderea colesterolului, modificările adecvate ale stilului dvs. de viață, pot avea un impact deosebit asupra nivelului de colesterol. Iată cinci metode susținute de studii științifice pentru scăderea colesterolului în mod natural:

1. INTRODUCEȚI ÎN DIETĂ FIBRE ALIMNETARE 

  • Fibrele alimentare solubile se găsesc doar în alimentele cu carbohidrați, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele cu amidon. Acestea joacă un rol major la diminuarea nivelului colesterolului „rău” din organism.

  • Cercetările arată că un consum de 10-30g de fibre solubile pe zi poate reduce nivelul colesterolului total și LDL-colesterolului.

  • Pentru un plus de fibre alimentare, încercați să adăugați un sfert de cană de năut în salata dvs. preferată sau să savurați câteva fructe de pădure dimineața împreună cu cereale.

2. ALEGEȚI GRĂSIMILE POTRIVITE

  • Când vine vorba de colesterol, majoritatea oamenilor sunt tentați să creadă că toate grăsimile sunt rele însă, în realitate, lucrurile nu stau chiar așa.

  • Grăsimile saturate și grăsimile trans sunt cele mai dăunătoare când vine vorba de colesterol. Unele grăsimi au totuși capacitatea de a scădea nivelul colesterolului total și LDL-colesterolului.

  • Consumul de grăsimi omega-3 odată cu introducerea în dietă a cărnii de pește gras și semințe îmbunătățește nivelul colesterolui „bun” HDL, care ajută la prevenirea aterogenezei.

  • Grăsimile poli și mononesaturate care se găsesc în alimentele vegetale cum ar fi avocado și nuci, reduc nivelul colesterolului „rău” din organism. În plus, aceste alimente sunt, de asemenea, ambalate cu fibre, antioxidanți și fitosteroli, care contribuie, în mod similar, la scăderea colesterolului și la protejarea organismului de inflamații.

3. FACEȚI MIȘCARE

  • Nivelul dvs. de activitate fizică poate avea un impact uriaș asupra valorilor colesterolului. O meta-analiză a studiilor conexe de la UK Active Research Institute a constatat că, în funcție de intensitatea exercițiilor fizice, puteți crește nivelul colesterolului „bun” și reduce pe cel al colesterolului „rău”.

  • Cei cu un nivel al colesterolui crescut sunt sfătuiți să facă mișcare de cinci ori pe săptămână timp de mai mult de 30 de minute pe zi. Această activitate ar trebui să includă exerciții aerobice de intensitate moderată combinate cu antrenamente de rezistență de intensitate moderată sau chiar ridicată. Cei cu un nivel al colesterolui în limite fiziologice pot efectua exerciții fizice mai puțin intense – un amestec de exerciții aerobice de intensitate moderată și antrenament de rezistență de intensitate scăzută de cinci ori pe săptămână timp de 30 de minute sau mai mult.

  • În plus, exercițiile fizice regulate vă pot ajuta să atingeți o greutate optimă, care este un alt factor important ce contribuie la scăderea colesterolului. Pentru mai multe informații puteți consulta articolul: De câta activitate fizică avem nevoie?

4. REDUCEȚII CONSUMUL DE ALCOOL

  • American Heart Association este de părere că bărbații ar trebui să nu consume mai mult de un pahar de băuturi alcoolioce pe zi iar femeile doar unul. Consumul excesiv de alcool poate crește nivelul trigliceridelor din sânge care, împreună cu un nivel ridicat de colesterol, poate duce la un profil lipidic patologic, pe fondul căruia pot apărea o multitudine de probleme cardiovasculare.

  • De asemenea, AHA este de părere că un consum de alcool excesiv crește riscul de hypertension, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și un aport crescut de calorii. Singura excepție poate fi vinul roșu, deoarece studiile arată că acesta are proprietăți antioxidante și este chiar indicat pentru aparatul cardiovasular, bineînțeles, în cantități rezonabile.

5. INTRODUCEȚI ÎN DIETĂ PROBIOTICELE

  • Consumul de probiotice se referă la alimentele fermentate precum iaurt, kefir, borș acru, kimchi, varza murată și kombucha. Aceste produse au o importanță vitală pentru sănătatea tractului digestiv. Microbiomul dvs. nu este responsabil numai de îmbunătățirea digestiei, ci și de stimularea sistemului imunitar. Studiile recente arată ca aceste bacterii pot avea și un impact asupra nivelului colesterolului.

  • Bacteriile benefice din probiotice ajută la scăderea nivelului de colesterol, în timp ce kimchi în mod special conține compuși care pot bloca colesterolul să fie absorbit în fluxul sanguin. Doar asigurați-vă că aveți grijă la conținutul de sare și zahăr atunci când cumpărați alimente probiotice, deoarece multe pot conține sare sau zahăr în exces.

BIBLIOGRAPHY

  1. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  2. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
Pentru un plan nutrițional personalizat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *