Ce dieta este indicata pentru pacientii cu hepatita?
Nu există o dietă specifică de urmat în caz de hepatită însă, consumul unor alimente sănătoase și eliminarea alimentelor fără valoare nutritivă este cea mai bună opțiune nutrițională. Dacă suferiți de hepatită, ficatul dumneavoastră se confruntă deja cu un proces inflamator. În timp, acest proces poate duce la cicatrizare (ciroză) și la reducerea funcției hepatice. O dietă adecvată poate îmbunătăți sănătatea ficatului și poate reduce impactul hepatitei asupra acestuia.
CE ALIMENTE AR TREBUI SĂ CONSUMAȚI?
Consumați carne de vită slabă sau de pasăre (fără piele), peşte slab (păstrăv, ştiucă, lin, biban, cod, şalău), ouă (două pe saptămână), kefir, lapte, lapte bătut, lapte vegetal, brânză de vaci (250 grame/zi), urdă, unt Ghee (unt clarificat);
Dintre legume sunt indicate sparanghelul, sfecla roșie, fasolea verde (păstăi), ardeiul gras, varza, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, dovleceii, țelina, morcovul, ridichea, vânăta, usturoiul, ceapa, hreanul, anghinarea, gulia, prazul, cartofii, cartofi dulci, spanacul, ștevia, loboda, roșiile, napii, pătrunjelul, mărarul;
Consumați cereale integrale: grâu integral, paste integrale, porumb, ovăz, orez brun, orez basmati, secară;
Dintre oleaginoase sunt recomandate semințele de dovleac, semințele de chia, semințele de in, uleiul de măsline, uleiul de cânepă;
Fructe recomandate: mere, caise, fructe de pădure, cireșe, afine, lamâi, limete, portocale, kiwi, banane (verzi), piersici, rodii, zmeură, fragi, agrișe, căpșune, măceșe, struguri și stafide (cu moderație);
Condimente: anason, busuioc, dafin, chimen, cardamom, cuișoare, scorțișoară, coriandru, mărar, schinduf, ghimbir, nucșoară, mentă, muștar, sovârf, mac, șofran, tarhon, cimbru, cucurmă, vanilie, cimbru;
Îndulcitori: miere naturală (cu moderație), eritritol, xylitol (înlocuitor de zahăr);
Băuturi: ceaiuri din plante, limonade, fresh-uri din fructe cu index glicemic redus;
CE ALIMENTE AR TREBUI SĂ EVITAȚI?
Evitați carnea de porc, oaie, miel, rață, gâscă, vânat, pește gras (somonul, ansoa, heringul, macroul, tonul si sardinele), mezeluri, afumături, conservele de carne și pește, salamurile, afumăturile, brânzeturile grase, sărate și fermentate, untul, brânza topită, untură, slănină, sosuri, prăjeli, înghețate, creme cu unt sau margarină, prăjituri grase, ciocolată (doar ciocolata neagră este permisă);
Evitați ciupercile si crustaceele deoarece acestea pot conține toxine nocive pentru ficatul deja afectat de un virus hepatic;
Leguminoase trebuie consumate cu prudență: fasole, mazăre, linte;
Evitați orezul alb, făină albă, pâine albă și pastele din faină albă;
Evitați condimentele iuți (piper, boia, hrean, ardei roșu);
Evitați, pe cât posibil, produsle de patiserie și îndulcitori precum zahărul alb, fructoza, mierea procesată sau încălzită, melasa, sucanatul;
Evitați băuturile îndulcite, siropurile, alcoolul, sucurile din comerț;
BIBLIOGRAPHY
- PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery;
- TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
- The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/hepatitis/ ;