Este vitamina A eficienta pentru cancer?

Publicat in Suplimente nutritive 9 aprilie 2021

Este adevărat faptul că vitamina A poate preveni cancerul de piele? Care este doza zilnică necesară a acestei vitamine?

CE ESTE VITAMINA A?

  • Vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi (liposolubilă) care joacă multiple roluri în organismul uman.

  • Vitamina A este o denumire generică, ce se refera la un grup de substanțe printre care se pot enumera: retinolul, retinalul, acidul retinoic, retinoizii și cartenoizii. Absorbția acestei vitamine se realizează la nivelul intestinului subțire, în prezența sărurilor biliare și a mineralelor.

  • Vitamina A joacă un rol vital în creșterea oaselor, reproducere și sănătatea sistemului imunitar. De asemenea, ajută pielea și membranele mucoase să respingă bacteriile și virusurile mai eficient. Este esențială totodată și pentru o vedere sănătoasă și poate încetini declinul funcției retiniene la persoanele cu retinopatie pigmentară.

POATE PREVENI VITAMINA A CANCERUL DE PIELE?

  • Ideea conform căreia aportul optim de vitamina A scade riscul unui tip de cancer de piele provine din două studii care au implicat 123.570 de bărbați și femei. Cercetătorii de la Universitatea Brown, folosind metoda chestionarului au întrebat participanții câte arsuri solare grave au avut în decursul timpului și despre orice antecedente familiale de cancer al pielii, apoi au urmărit participanții mai mult de 26 de ani. În acest timp, 3978 dintre ei au dezvoltat carcinom cu celule scuamoase.

  • Carcinomul cu celule scuamoase este al doilea tip de cancer de piele ca frecvență și apare sub forma unei piei aspre, îngroșate sau verucoase, cu pete roșii solzoase sau răni deschise. De obicei, acest carcinom este legat de supraexpunerea la soare în trecut, dar uneori poate apărea și pe pielea care nu a fost expusă la soare.

  • Participanții la studiu al căror aport de vitamina A a fost cel mai mare au relatat că au consumat o cantitate de vitamina A echivalentă cu cea dintr-un cartof dulce mediu la cuptor sau din doi morcovi mari zilnic. Cei al căror aport zilnic de vitamina A a fost cel mai mic, au consumat o cantitate echivalentă cu cea dintr-o treime de cană de cartofi prăjiți sau un morcov mic.

  • În ambele grupuri, cea mai mare parte a vitaminei A a provenit din fructe și legume, mai degrabă decât din alimente de origine animală sau din suplimente alimentare. Pe lângă cartofi dulci și morcovi, participanții au mai consumat legume cu frunze verzi sau alte tipuri de legume. În alimentele de origine animală, vitamina A se găsește și în lapte, în unele tipuri de pește și în ficat. 

  • Rezultatele studiului au arătat că cei cu cel mai mare aport de vitamina A au avut un risc redus cu 17% de boală comparativ cu cei al căror aport de vitamina A a fost mai mic.

CONCLUZII ȘI SUGESTII

  • Liderul studiului, Eunyoung Cho, profesor asociat de dermatologie și epidemiologie, a menționat că noul studiu oferă un motiv întemeiat pentru a mânca multe fructe și legume ca parte a unei diete sănătoase. 

  • Prof Cho. a adăugat că prea multă vitamina A, în special din suplimente și surse animale, poate duce la greață, toxicitate hepatică, risc crescut de osteoporoză și fracturi de șold, în timp ce efectele secundare ale nivelurilor ridicate de vitamina A pe bază de plante sunt minime. 

BIBLIOGRAFIE:

  1. Eunyoung Cho et al, “Association of Vitamin A Intake With Cutaneous Squamous Cell Carcinoma Risk in the United States,” JAMA Dermatology, July 31, 2019,

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *