Sunt fructele permise persoanelor bolnave de diabet?
Sunt multe păreri conform cărora, consumul de fructe ar trebui limitat în caz de diabet deoarece, un consum ridicat ar putea crește nivelul glicemiei din sânge. Totuși, fructele sunt o sursă naturală de glucide și conțin și foarte multe vitamine. Se pune astfel întrebarea, cât de multe fructe și ce fructe ar trebui consumate?
CUM ALEGEM FRUCTELE POTRIVITE?
Fructele ne oferă vitamine, fibre și micronutrienți care îmbunătățesc starea de sănătate, fiind așadar o parte importantă a dietei noastre. Din acest motiv nu există niciun motiv pentru care persoanele bolnave de diabet ar trebui să renunțe la ele.
Cu toate acestea, este necesar să fiți atenți la fructele pe care le alegeți, cât de des le consumați și când le consumați. Dacă aruncați o privire asupra indicelui glicemic (IG), un indice care indică viteza cu care carbohidrații (inclusiv cei din fructe) sunt transformați în glucoză la nivelul organismului, veți vedea că există diferențe mari între fructe. Așadar, alegerea fructelor în cazul persoanelor cu diabet, trebuie să aibă în vedere un indice glicemic redus al acestora.
CUM ALEG FRUCTELE ÎN FUNCȚIE DE INDEXUL LOR GLICEMIC?
Alimentele cu un IG scăzut sunt cele care cu un index sub 55, alimentele cu IG intermediar între 55 și 70 și alimentele cu IG ridicat au un index de peste 70.
De exemplu, alegeri potrivite pentru diabetici ar putea include un măr de dimensiuni medii care are IG 38; cireșele (22); grapefruitul (25); o portocală de dimensiuni medii (44); o pară de dimensiuni medii (38); o prună (39).
Fructele cu GI intermediar: o banană (55); un melon (65); un mango (55); un papaya (58); un ananas (66).
Fructele cu IG ridicat includ curmalele uscate (103); cocktailurile de fructe din conserve (79).
Cât de repede vă paote crește nivelul de zahăr din sânge un fruct depinde și de felul cum mâncați acel fruct (dacă mâncați fructele după o masă bogată în grăsimi sau pe stomacul gol).
Puteți lua în considerare să vă măsurați nivelul glicemiei atunci când mâncați fructele. Dacă vă monitorizați glicemia, ar trebui să puteți afla cum răspunde metabolismul la consumul unui fruct.
De asemenea, este important să acordați atenție mărimii fructelor pe care le consumați. Alegeți un măr mic sau mediu și nu unul mare (sau mâncați doar jumătate din cel mare). O măsurătoare rapidă a mărimii potrivite a fructelor se poate face folosind pumnul mâinii dumneavostră. Orice fruct mai mare decât pumnul este cam mare.
CONCLUZIE
Întrebarea nu este dacă ar trebui sau nu să mănâncați fructe dacă sunteți bolnav de diabet, ci cât de multe și ce fel de fructe ar trebui să mănâncați.
BIBLIOGRAFIE:
- PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery;
- TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
- The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/diabetes/