5 lucruri de evitat in cazul in care urmati o dieta cu un continut redus de carbohidrati
Dacă urmați o dietă cu un conținut redus de carbohidrați, limitați consumul de carbohidrații și zahărul în favoarea altor nutrienți cum ar fi grăsimile și proteinele. Astfel, deși un aport scăzut de carbohidrați vă poate ajuta să pierdeți în greutate (cel puțin la început), există anumite aspecte pe care ar trebui să le aveți în vedere.
Când reduceți aportul de carbohidrații, de multe ori ajungeți să reduceți și aportul de fibre (care provin din cereale integrale, legume și fructe) sau alți nutrienți foarte importanți. Din aceste considerente, este bine să evitați anumite anumite obiceiuri cum ar fi:
1. NU EXCLUDEȚI TOTAL LEGUMELE
Orice model dietetic cu un aport redus de carbohidrați ar trebui să includă multe legume. Aceste alimente sunt în mod natural sărace în carbohidrați (gândiți-vă la toate plantele cu frunze verzi, broccoli, conopidă, dovlecei, ardei grași și nu numai).
Maximizați aportul acestor alimente atunci când restricționați carbohidrații pentru a vă aduce aportul de fibre și de alți nutrienți cheie. În plus, aceste produse au un conținut ridicat de apă ce vă mențin corpul hidratat. Este ideal ca jumătate de farfurie să conțină legume verzi pentru a profita din plin de beneficiile fibrelor și altor nutrienți esențiali din aceste produse alimentare.
2. NU VĂ FIE FRICĂ SĂ CONSUMAȚI FRUCTE
Fructele sunt mai bogate în carbohidrați, în general, decât legumele dar, asta nu înseamnă că trebuie excluse din alimentația dumneavoastră. Puteți alege câteva dintre fructele dumneavoastră preferate care au un conținut redus de carbohidrați.
Pepenele roșu, fructele de pădure și piersicile pot fi de obicei incluse chiar și atunci când doriți să restricționați numărul de carbohidrații. Nu uitați că și avocado este, de asemenea, un fruct. Prin consumul de fructe veți obține fibre, vitamine și antioxidanți.
3. NU FIȚI PREA RESTRICTIVI
Cele mai multe dintre alimentele preferate conțin, din păcate, carbohidrați (gândiți-vă la fornetti, pizza, fursecuri, înghețată, tort și multe altele). Dacă sunteți prea strict în ceea ce privește reducerea aportului de carbohidrați, s-ar putea să simțiți că pierdeți toată plăcerea de a mânca. Acest lucru vă poate determina, la un moment dat, să renunțați la restricții, din cauza frustrării.
Dacă vă este foame, în cazul în care urmați o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați (sau orice altă dietă), probabil că nu este cea mai bună alegere și nu merită să continuați pe acel drum. Asigurați-vă că păstrați o relație pozitivă cu mâncarea și cu organismul dvs. Cel mai bine este să apelați la un specialist pe probleme de nutriție care vă poate ajuta să faceți alegerile corecte.
4. NU MÂNCAȚI PREA MULTE GRĂSIMI
Mai ales în cazul dietelor foarte restrictive ce implică un aport ridicat de grăsimi și un conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi dietele ketogenice, unii oameni cred că pot mânca șuncă, unt, smântână și carne grasă la discreție. Când abordăm o dietă de tip ketogenic, facem din grăsimi combustibilul principal al organismului. Din acest motiv, scopul este să avem grăsimi sănătoase în dieta noastră. Cu siguranță puteți ajunge la o stare de cetoză folosind slănină dar acesta nu este cel mai sănătos mod de a face acest lucru. Puteți consuma și slănină dar nu la fiecare masă și în fiecare zi.
Este de preferat ca, în cazul în care doriți să implementați o dietă săracă în carbohidrați, să folosiți o mare varietate de surse sănătoase. Includeți în dietă uleiuri pe bază de plante, cum ar fi uleiul de măsline și ulei de canola, consumați nuci și semințe pentru a obține un aport ridicat de grăsimi sănătoase mono și poli-nesaturate, care vă vor susține sănătatea cardiovasculară. Optați pentru proteine de calitate cum ar fi carnea de pește, de pasăre sau fructele de mare. Puteți opta și pentru proteine de origine vegetală cum ar fi tofu sau tempeh. Aceste produse conțin mai puțini carbohidrați decât fasolea și lintea.
5. NU UITAȚI DE HIDRATARE
Nu este suficient să reduceți doar carbohidrații și zahărul pentru a pierde în greutate. Este important să beți suficientă apă pentru a vă menține hidratat, pentru a evita constipația și pentru a vă menține sănătatea.
În cazul unei diete ketogenice, aveți un risc mai mare de deshidratare, deoarece corpul dvs. are tendința de reține mai puțină apă încercând să elimine cetonele. Asigurați-vă că rămâneți foarte bine hidratat atunci când intrați în starea de cetoză, mai ales dacă aveți deja instalată gripa keto. Vă puteți ajuta corpul să se adapteze și să diminueze simptomele deshidratării dacă acordați o atenție deosebită aportului de apă .
Păstrați o sticlă mare de apă pe birou, folosiți un reminder dacă uitați să beți apă sau alegeți alimente cu un conținut ridicat de apă cum ar fi pepenele roșu, castraveții și citricele, pentru a vă menține hidratat. Aportul adecvat de apă este diferit de la persoană și trebuie discutat cu nutriționistul dumneavoastră.
BIBLIOGRAFIE:
- PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery;
- TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;