Dietele Ketogenice – Ce sunt si ce beneficii au?

Publicat in Nutriție sănătoasă 16 aprilie 2021

Ce sunt dietele ketogenice? Care sunt beneficiile acestora pentru sănătate? Care sunt tipurile de diete ketogenice?

CE SUNT DIETELE KETOGENICE?

  • Dietele ketogenice au devenit extrem de populare în ultima decadă, fiind utilizate mai ales ca diete pentru slăbire. Deși mulți fac referire la o singură dietă ketogenică, în realitate există patru categorii, la care, recent, s-a adăugat și dieta ketogenică mediteraneană.

  • Dietele ketogenice sunt caracterizate prin reducerea aportului de carbohidrați din alimentație și creșterea relativă a proteinelor și lipidelor. Când dieta este lipsită sau săracă în glucide, secreția insulinei scade, ceea ce inhibă procesul de formare a grăsimilor și a depunerii acestora sub formă de trigliceride de rezervă.

  • După 3-4 zile de dietă ketogenică, sistemul nervos începe să utilizeze ca sursă alternativă de energie un compus numit acetil-CoA rezultat în urma intensificării β-oxidării acizilor grași mobilizați din depozitele de grăsime. Într-o asemenea situație, se intensifică producția de corpi cetonici (acetoacetat, β-hidroxibutirat și acetonă) în ficat și se instalează cetoza. Cetoza care apare este un proces fiziologic spre deosebire de cetoacidoza din diabetul de tip 1. În cetoza fiziologică, cetonemia atinge maximum 7-8 mmol/l, iar pH-ul sangvin nu se modifică. În cetoacidoza diabetică necontrolată, cetonemia poate depăși 20 mmol/l, iar pH-ul sangvin scade sub 7,3.

CARE SUNT TIPURILE DE DIETE KETOGENICE?

  • Dieta ketogenică clasică – Este o dietă recomandată în special copiilor cu epilepsie refractară care utilizează un raport de grăsimi:proteine plus carbohidrați (în grame) de 4:1. În dieta ketogenică clasică se pot consuma alimente bogate în lipide (smântână grasă, unt, uleiuri vegetale), fructe și zarzavaturi cu conținut redus de carbohidrați dar este interzis consumul alimentelor bogate în carbohidrați (zahăr, paste făinoase, pâine, cereale). La copiii mai mari, unde necesarul de proteine crește, se poate utiliza un raport de 3:1. Este o dietă greu de urmat, deoarece necesită o cântărire a alimentelor. 

  • Dieta cu trigliceride cu lanț mediu – Este o dietă recomandată recomandată tot copiilor și adolescenților cu epilepsie refractară. În acest tip de dietă, este recomandat consumul de trigliceride ce conțin acid octanoic și decanoic extrase din uleiul de cocos prin fracționare. Dieta permite consumul unei cantități mai mari de proteine și carbohidrați comparativ cu dieta ketogenică clasică facând-o astfel mai ușor de urmat. Câteodată pot apărea și tulburări gastrointestinale (dureri abdominale, diaree).

  • Dieta Atkins – Constă în patru faze pe parcursul cărora consumul de carbohidrați crește progresiv, de la 20 g/zi la 50 g/zi. Dieta, în forma ei modificată față de cea inițială, utilizează un raport grăsimi:proteine plus carbohidrați de 1,1:1, nu impune restricție calorică și nu necesită cântărirea alimentelor.  De aceea, este o dietă ușor de urmat.. Principalul dezavantaj constă în variabilitatea destul de mare a producției de corpi cetonici.

  • Dieta cu indice glicemic scăzut – Este o dietă care limitează consumul de carbohidrați la 40-60 g/zi, cu indice glicemic <50. Principalele avantaje al dietei sunt flexibilitatea în ajustarea porțiilor și libertatea de a alege între un număr relativ mare de alimente. Principalul dezavantaj îl constituie necesitatea cunoașterii indicelui glicemic al alimentelor.

  • Dieta ketogenică mediteraneană –  Are două variante, cea spaniolă și cea italiană, cu adaos de extracte vegetale. Ambele diete se bazează pe consumul de ulei de măsline, vin roșu, alimente sărace în carbohidrați (fructe și zarzavaturi) și pește ca principală sursă de proteine. Ambele diete sunt ușor de urmat și pot fi implementate pentru îmbunătățirea factorilor de risc cardiovascular.

CONCLUZII

  • Dietele ketogenice, deși la prima vedere se bazează pe un conținutul ridicat de grăsimi, reprezintă o alternativă la dietele clasice hipocalorice.

  • Deoarece nu necesită restricții calorice, pot fi urmate perioade lungi de timp, mai ales dacă vă planificați meniul săptămânal.

  • Având în vedere că dietele ketogenice nu au fost studiate pe perioade mari de timp, este nesecară o oarecare prudență, dacă doriți să le implementați pe termen lung. 

BIBLIOGRAFIE:

  1. Zupec-Kania BA, Spellman E, 1998. An overview of the ketogenic diet for pediatric epilepsy. Nutr Clin Pract. 1998;23(6):589-596.
  2. Dhamija R, Eckert S, Wirrell E. Ketogenic diet. Can J Neurol Sci. 2013;40(2):158-167.
  3. Walczyk T, Wick JY. The ketogenic diet: making a comeback. Consult Pharm. 2017;32(7):388-396.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *