Dieta vanatorilor si culegatorilor Hadza si sanatatea microbiomului

Publicat in Nutriție sănătoasă 16 aprilie 2021

Ce este dieta Hadza? Ce legatură are acest tip de dieta cu sănatatea microbiomului nostru?

CE ESTE MICROBIOMUL?

  • Termenul de microbiom se referă la aproximativ 100 de trilioane de microorganisme (bacterii, virusuri și ciuperci) care trăiesc pe corp și, în cea mai mare parte, în interiorul organismului nostru.

  • Microbiomul influențează fiecare aspect al sănătății noastre, inclusiv metabolismul, sistemul imunitar, chiar și buna dispoziție și comportamentul.

  • Cercetătorii care au studiat microbiomul sunt de părere că dietele occidentale sunt responsabile pentru absența unor specii de bacterii intestinale. Absența acestor bacterii poate fi în detrimentul sănătății noastre.

CE STUDII ȘTIINȚIFICE EXISTĂ?

  • Cercetătorii de la Universitatea Stanford au studiat dieta indigenilor Hadza de pe Valea Riftului din Tanzania, una dintre puținele populații tradiționale de vânători-culegători din lume. La ora actuală, au mai rămas aproximativ doar 2000 de indivizi și doar 200 dintre ei au o dietă care se schimbă de la sezon la sezon, în funcție de ceea ce găsesc disponibil în pădurile lor. Alimentația lor este compusă din carne de vânat, fructe (în special baobab), tuberculi bogați în fibre, fructe de pădure și miere.

  • Pentru a vedea compoziția microbiomului indigenilor Hadza, echipa de cercetare a analizat 350 de probe de scaun prelevate pe parcursul unei perioade de peste un an. Ei au comparat bacteriile găsite în microbiomul acestei populații cu cele găsite în tractul gastrointestinal al oamenilor din alte 18 culturi, inclusiv a vânătorilor și culegătorilor din Venezuela și Peru cât și a fermierilor din Malawi și Camerun. Ei au constatat că varietatea mocroorganismelor din mocrobiom este mai mare cu cât dieta acestor populații este mai diferită de cea a noastră. Studiul Hadza a mai arătat că speciile bacteriene care s-au redus ca număr în timpul sezonului umed s-au întors în sezonul uscat, arătând astfel faptul că flora intestinală poate varia în funcție și de anotimp.

  • Liderul studiului, Dr. Justin Sonnenberg, unul dintre cercetătorii mondiali în domeniul microorganismelor ce formează microbiomul, este de părere că zahărul rafinat și lipsa de fibre din dieta occidentală are ca principal efect dispariția speciilor benefice de bacterii din microbiomul nostru. El observă că indigenii Hadza consumă aproximativ 100 de grame sau mai mult de fibre pe zi, în timp ce în statele dezvolatate oamenii consumă, în medie doar 15g pe zi.

  • Există unele dovezi conform cărora deficiența de fibre dietetice ne poate schimba permanent flora intestinală. Un studiu condus de dr. Sonnenberg în 2016 a arătat că privarea șoarecilor de fibre dietetice a redus foarte mult diversitatea microbiomului intestinal, deși diversitatea a fost restabilită odată ce fibrele au fost reintroduse în alimentație. Dar, dacă privarea de fibre a fost menținută timp de patru generații, speciile de microbi benefici au dispărut definitiv.

CONCLUZII

  • Studiul Hadza evidențiază că modificările în compoziția microbiomului uman variază în funcție de alimentație.

  • Dacă dr. Sonnenberg are dreptate, dezechilibrele la nivelul microbiomului ar putea fi reversate pur și simplu reducând zahărul și introducând mai multe fibre în alimentație.

BIBLIOGRAFIE:

  1. Justin Sonnenberg et al, “Seasonal cycling in the gut microbiome of the Hadza hunter-gatherers of Tanzania.” Science, August 25, 2017.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *