Cafeaua poate creste nivelul colesterolului?

Publicat in Nutritia starilor patologice, Planuri dietetice pentru hipercolesterolemie 15 aprilie 2021

Cafeaua nefiltrată poate crește nivelul LDL colesterolului. Este valabil același lucru și pentru cafeaua obținută la filtru?

CE STUDII ȘTIINȚIFICE EXISTĂ?

  • Unele cercetări au asociat consumul de cafea nefiltrată cu o creștere a nivelului de LDL-colesterol sau așa-zisului colesterol „rău”.

  • Cafeaua nefiltrată este o infuzie în care zațul de cafea intră în contact prelungit cu apa fierbinte. Compușii din cafea asociați cu creșterea nivelului de colesterol sunt o serie de uleiuri, cunoscute sub numele de diterpeni, cum ar fi cafestolul si kahweol-ul. Aceste uleiuri se găsesc în mod natural în cafeaua cofeinizată și în cea decofeinizată, în mod specific, cafestolul, care este prezent indiferent dacă vorbim de cafeaua cofeinizată sau decofeinizată.

  • Cercetarile indică faptul ca acest cafestol afecteaza capacitatea oraganismului de a metaboliza și de a regla nivelul colesterolului. Dr. Tieraona Low Dog este un expert recunoscut la nivel internațional în domeniile medicinei integrative și suplimentelor alimentare cât și o autoritate în domeniul medicinei botanice. Ea a constatat că există o legătură între consumul de cafea și nivelurile crescute de colesterol total, colesterol LDL și trigliceride. Pacienții cu un colesterol ridicat par a fi mai sensibili la proprietățile de creștere a colesterolului din cauza consumului de cafea.

  • Un alt studiu privitor la acest subiect a fost publicat în Annals of Internal Medicine în 2008. Cercetătorii de la Harvard au analizat consumul de cafea la aproximativ 130.000 de participanți, toți fiind declarați sănătoși în momentul înscrierii la studiu. Autorii studiului au urmărit participanții timp de 18 până la 24 de ani pentru a vedea decesele care au avut loc și pentru a analiza efectele dietei și obiceiurilor de viață ale participanților, inclusiv consumul de cafea. Nu s-a stabilit nicio relație între cantitatea de cafea consumată și un eventual risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Acest lucru s-a dovedit chiar și în rândul celor care au băut până la șase căni de cafea pe zi, ceea ce i-a determinat pe autori să concluzioneze că un consum, chiar și ridicat, de cafea nu are efecte nocive așa de grave asupra sănătății.

CONCLUZII ȘI SUGESTII

  • Consumul de cafea poate avea beneficii pentru sănătate. Unele cercetări au sugerat că poate proteja împotriva diabetului de tip 2, a bolii Parkinson, a cancerului hepatic și a cirozei. 

  • Efectele adverse ale unui consum prea mare de cafea pot fi: anxietate, insomnie, tremor și bătăi neregulate ale inimii. În plus, la persoanele sensibile poate produce irascibilitate.

  • Dacă aveți probleme cu inima sau un nivel al LDL-colesterolului mărit, este mai bine să evitați cafeaua precum și decafeinizarea, care conține în continuare substanțe care pot contribui la accentuarea simptomelor afecțiunilor cardiovasculare).

  • Cafeaua filtrată în stil american în care apă fierbinte trece rapid prin cafeaua măcinată într-un filtru de hârtie este metoda de preparare care vă oferă cea mai mică cantitate de cafestol deoarece, cea mai mare parte a acestei substanțe este lăsată în filtru.

  • Cafeaua instant oferă, de asemenea, relativ puțin cafestol, dar iubitorii de cafea adevărată s-ar putea să nu fie prea satisfăcuți de gustul acesteia.

BIBLIOGRAFIE:

  1. E. Lopez-Garcia, R.M. van Dam, T.Y. Li -The Relationship of Coffee Consumption with MortalityAnnals of Internal Medicine, 2008.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *