5 carbohidrati care va pot ajuta sa slabiti

Publicat in Planuri dietetice pentru pierdere in greutate, Planuri dietetice sarace in carbohidrati 18 mai 2021

Când vine vorba de carbohidrații, organismul dvs. și, în special, creierul au nevoie de alimente precum fructe, legume, lactate și cereale integrale. Există totuși și carbohidrații mai puțin sănătoși cum ar fi cei din gogoși, pâine albă, prăjituri, sucuri îndulcite și alte alimente pe bază de zahăr procesate. În timp, consumul de carbohidrați rafinați vă poate crește riscul de boli cardiovasculare și diabet, ca să nu mai vorbim de faptul că poate duce și la creștere în greutate. Mai multe despre carbohidrații buni și carbohidrații răi puteți citi aici. Iată aici câteva cereale ideale ca și sursă de carbohidrați.

QUINOA

  • O porție de 1/2 cană de quinoa integrală vă oferă 2 grame de fibre care vă vor ajuta să vă săturați mai repede. Conține, de asemenea 4 grame de proteine care, și ele, vă pot ajuta să vă “îmblânziți” mai repede pofta de mâncare.
  • Pentru a găti, puneți 2 cani de apă la fiert într-o cratiță medie și adaugați o cană de quinoa. Reduceți căldura la foc mic, acoperiți și gătiți până când lichidul a fost absorbit (15 – 20 de minute).
  • Clătirea boabelor mai întâi elimină orice reziduu de saponină, învelișul său protector natural cu gust amar.  Încercați să prăjiți quinoa înainte de a găti pentru a-i spori aroma.
  • Rețetă: Salată de quinoa și puiSalată de Quinoa

OREZ NEGRU

  • Chiar dacă orezul negru și orezul brun sunt similare în nutrienți, orezul negru este mai bogat în vitamina E și antociani, care sunt niște antioxidanți foarte puternici. Totodată, are mai multe fibre și mai puține calorii, ajutându-vă astfel să scăpați de kilograme.
  • Pentru a găti, combinați o cană de orez și 2 căni de apă într-o cratiță medie și aduceți la fierbere. Reduceți căldura la minim și gătiți acoperit până când toată apa este absorbită  (aproximativ 30 de minute). Lăsați să stea timp de 5 până la 10 minute. 
  • Rețetă: Orez negru cu brocoli și ardei grasOrez negru cu brocoli și ardei gras

ORZ

  • Orzul este disponibil „perlat” (cu tărâțele îndepărtate) sau „gătit prefiert”.  Ambele tipuri de orz conțin fibre solubile însă orzul perlat are puțin mai multe.
  • Orzul este o sursă excelentă de potasiu și alți nutrienți sănătoși pentru inimă însă este util și pentru slăbit. Într-un studiu japonez, consumul de orz i-a ajutat pe oameni să-și reducă colesterolul, să-și micșoreze talia și să piardă din grăsimea viscerală acumulată.
  • Pentru a găti orzul perlat, adăugați o cană de orz la 2,5 căni de apă într-o cratiță medie și aduceți la punctul de fierbere. Reduceți căldura la foc mic și gătiți acoperit până când se înmoaie și cea mai mare parte a lichidului se absoarbe (40-50 de minute). Lasați să stea apoi 5 minute.
  • Pentru a găti orzul prefiert, adăugați o cană de orz la 1,5 căni de apă într-o cratiță medie, reduceți căldura la foc mic și gătiți acoperit până când se înmoaie (10-12 minute).
  • Rețetă: Supă de orz cu fasoleSupă de orz cu fasole

OVĂZ

  • Consumul de fulgi de ovăz în mod regulat nu doar că scade riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă și cancer de colon dar, grație fibrelor sale bogate, vă ajută să vă săturați mai repede. Cercetările arată că poate ajuta și la reducerea grăsimii abdominale.
  • Pentru a găti ovăzul, adăugați 1/2 cană de ovăz la o cană de apă într-o cratiță medie și adaugați puțină sare. Reduceți căldura la mediu și gătiți, amestecând ocazional, timp de 5 minute. Luați de pe foc. Lăsați să stea, acoperit, timp de 2 până la 3 minute.
  • Rețetă: Fulgi de ovăz cu mango și afineFulgi de ovăz cu fructe

FARRO

  • Cunoscut pentru aroma sa de nucă și textura masticabilă, acest grâu ancestral este plin de proteine și are mai multe fibre decât multe alte cereale integrale. Farro este cel mai adesea disponibil semi-perlat, cu o parte din tărâțe îndepărtată. Farro-ul întreg are mai mulți nutrienți, dar va trebui să-l înmuiați peste noapte și să-l gătiți mai mult.
  • Adăugați o cană de grâu farro la 3 căni de apă într-o cratiță medie și aduceți la punctul de fierbere. Amestecați, reduceți focul la foc mic și fierbeți până când farro devine fraged (15-25 de minute). După ce s-a fiert, scurgeți. 
  • Rețetă: Salată de grâu farro cu roșii cherrySalată de grâu farro cu roșii
Pentru un plan nutrițional personalizat

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *