Ce dieta este indicata pentru a preveni accidentul vascular cerebral sau dupa un AVC?

Publicat in Nutritia starilor patologice, Planuri dietetice pentru hipertensivi 15 aprilie 2021

Alimentația sănătoasă după un accident vascular cerebral este cheia recuperării. Alegerea corectă a alimentelor poate ajuta la controlul tensiunii arteriale, greutății corporale cât și la reducerea riscului unei persoane de a avea un nou accident vascular cerebral. Prevenirea unui alt accident vascular cerebral și menținerea sănătății se pot realiza atunci când aveți o alimentație care vă poate ajuta să ajungeți la greutatea optimă și să vă mențineți tensiunea arterială în limite fiziologice. 

CE ALIMENTE AR TREBUI SĂ CONSUMAȚI?

  • Adoptați o dietă bogată în fibre alimentare. Se pare că cele mai bune fibre sunt cele din tărâțele de grâu. Studiile au arătat că introducerea unei cantități de aproximativ 7 g de tărâțe de grâu pe zi poate scădea incidența bolilor cardiace cu cca. 30%. Persoanele care au consumat 3 porții de cereale integrale pe zi au diminuat riscul acestor afecțiuni cu 18%;

  • Consumați alimente bogate în vitamina E (soia, măceșe, spanac, salată verde, sfeclă, uleiuri vegetale, nuci, migdale, pătrunjel, citrice). Aceste alimente conțin anticoagulanți naturali;

  • Consumați zilnic 3 roșii de mărime medie sau un sfert de cană de suc de roșii proaspăt. Roșiile conțin licopen, un antioxidant natural cu efecte benefice asupra miocardului. Studiile intreprinse la Harvard University au demonstrat că introducerea în dietă a roșiilor sau a sucului de roșii poate scădea cu 30% incidența bolilor cardiace;

  • Consumați carne de pește (somon roz, păstrăv, macrou). Consumul cărnii de pește (între 2 și 4 porții pe săptămână) poate scădea cu 15 % incidența bolilor cardiace. În același timp, consumul regulat al cărnii de pește poate încetini evoluția simptomelor dacă acestea deja au apărut. Dacă sunteți vegan, surse de acizi grași omega 3 sunt și semințele, nucile și uleiurile vegetale (ulei de in, măsline, cânepă, cătină, etc.);

  • Este recomandat să consumați cât mai multe alimente crude (fructe, legume). Studiile au arătat că servirea a cinci sau mai multe porții de fructe și legume proaspete zilnic scad riscurile de infarct miocardic cu până la 40%;

  • Consumați banane coapte zilnic. Grație conținutului bogat în potasiu, acestea ajută la  prevenirea accidentelor vasculare cerebrale;

  • Consumați alimente cu un conținut ridicat de fitosteroli (stanol esteri și sterol esteri). Aceștia acționează asupra absorbției colesterolului exogen și se găsesc în seminţele de: soia, dovleac, susan, floarea soarelui, măsline, fistic crud, caju, migdale, nuci, etc.;

CE ALIMENTE AR TREBUI SĂ EVITAȚI?

  • Evitați grăsimile de origine animală cum ar fi: baconul, carnea afumată și procesată, cârnații, anșoa, heringul afumat brânza maturată și produsele lactate bogate în grăsimi (smântâna). Alimentele de origine animală acceptate sunt carnea de pește slab, carnea de curcan și de pui, dar fără piele. Pot fi introduse în dietă proteine de origine vegetală: fasole, mazăre, linte, etc.;

  • Pentru cei aflați sub tratament cu inhibitori de monoaminooxidază (inhibitori MAO), evitați tiramina și precursorul ei, tirozina. Combinația dintre MAO și tiramină crește tensiunea arterială și crește riscul apariției accidentului vascular. Alimentele care conțin tiramină sunt: carnea de porc, ficatul de pui sau de vită, smântâna, brânza (chiar și cea de vaci), ciocolata, cafeaua, fasolea, fava, heringul, arahidele, stafidele, ananasul și sosul de soia;

  • Dacă sunteți sub medicație cu alimente anticoagulante (Warfarina, Heparină, etc.) sau chiar aspirină, limitați consumul de alimente care conțin vitamina K. Aceste alimente cresc tendința sângelui de a se coagula, motiv pentru care trebuie consumate în cantități reduse. Alimente bogate în vitamina K sunt: gălbenușul de ouă, ficatul, broccoli, lucerna, conopida, spanacul, și cam toate legumele cu frunze verzi. Pentru a crește eficiența anticoagulantelor, consumați germeni de grâu, boabe de soia și semințe de floarea soarelui;

BIBLIOGRAFIE:

  1. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  2. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  3. The National Health Service (NHS)  – https://www.nhs.uk/conditions/stroke;
Pentru un plan nutrițional personalizat

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *