Ce dieta este indicata pentru gripa?

Publicat in Nutritia starilor patologice 12 aprilie 2021

Este bine cunoscut faptul că, atunci când aveți gripă, nu prea vă vine să mâncați nimic. Cu toate acestea, este recomandat să consumați canități mici de alimente potrivite care vă vor furniza suficientă energie și substanțe nutritive încât să vă recuperați repede. Iată ce ar trebui să consumați și să evitați pentru o recuperare rapidă în caz că ați contactat gripa sezonieră.   

CE ALIMENTE AR TREBUI CONSUMATE?

  • În caz de gripă, adoptați o dietă în care să includeți fructe și legume bogate în vitamina C cum ar fi: pătrunjel, varză crudă, ardei gras, ardei iute, hrean, ridiche neagră, țelină, gutui, lămâi, portocale, grapefruit, varză, coacăze, mere, pere, curmale, afine, măceșe, cătină;

  • Ca plante aromate, se pot folosi: tarhon, anason, busuioc, ghimbir, dafin, fenicul, ienupăr și cimbru;

  • Consumați supă de pui sau de curcan. La prepararea acesteia, se pot folosi legume precum: morcovi, ţelină, ceapă, cartofi și pătrunjel. Studiile au arătat că supa de pui, servită caldă, are proprietăţi antiinflamatoare, calmează iritaţia gâtului, deblochează căile nazale şi favorizează eliminarea secreţiilor, sporeşte capacitatea cililor nazali de a proteja corpul de virusuri şi bacterii. Supa de pui are efect hidratant şi  hrănitor iar legumele au vitamine şi antioxidanţi care întăresc sistemul imunitar;

  • Beți suc de lămâie. Se poate obține prin stoarcerea unei lămâi într-un pahar cu apă caldă;

  • Introduceți în dietă ceapa. Ceapa este un alt aliment-medicament foarte util pentru gripă. Se poate consuma crudă, sub formă de supă de ceapă, ori adăugată în tot felul de salate şi mâncăruri. Este unul dintre cele mai bune alimente pentru tratarea tusei, răcelilor și gripei. Ceapa are proprietatea de a calma tusea şi gâtul iritat, desfundă căile respiratorii, e un puternic antiseptic şi este un somnifer natural excelent. Decoctul de ceapă se poate prepara din două cepe întregi, de mărime medie;

  • Beți sirop de ridiche neagră. Se poate prepara dintr-o ridiche neagră si miere de albine;

  • Adăugați puțin piper de Cayenne în supe sau în alte alimente. Acesta ajută la eliberarea mucusului, previne congestia și durerile de cap;

CE ALIMENTE AR TREBUI EVITATE?

  • Evitați produsele lactate, zahărul, pâinea albă și alte alimente ce favorizează formarea mucusului în exces.

BIBLIOGRAFIE:

  1. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  2. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  3. WebMD  – https://www.webmd.com/cold-and-flu/default.h;
Pentru un plan nutrițional personalizat

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *