Dieta mediteraneana poate ajuta la diminuarea stresului?

Publicat in Planuri dietetice mediteraneene 15 iunie 2021

Studiile recente arată că dieta mediteraneană poate ajuta la reducerea nivelul hormonilor de stres. Aflați cum adoptarea unei diete mediteraneeene  vă poate ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit.

CE DOVEZI ȘTIINȚIFICE EXISTĂ? 

  • După cum toată lumea știe, stresul poate avea unele consecințe grave asupra sănătății dumneavoastră. Stresul poate motivul pentru care nu reușiți să pierdeți în greutate, vă afectează capacitatea de concentrare și vă poate crește riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare. Deși există anumite lucruri pe care le puteți face pentru a reduce stresul, cum ar fi să faceți mișcare sau să ieși afară, unele dintre alimentele pe care le consumați au ​​un impact asupra nivelului de stres. Dieta mediteraneană, pe lângă faptul că este una dintre cele mai sănătoase diete, vă poate ajuta și la reducerea stresului.

  • Noile cercetări de neurobiologie efectuate pe animale au evidențiat că adoptarea unei diete mediteraneene poate ajuta la diminuarea stresului și la promovarea îmbătrânirii sănătoase. Stresul se poate manifesta sub multe forme și poate fi greu de măsurat. Pentru acest studiu, ei s-au concentrat asupra sistemului nervos și a hormonului cortizol.

  • La nivelul organismului există două componente ale sistemului nervos în corpul nostru: parasimpatic și simpatic. Sistemul nervos simpatic este responsabil pentru răspunsul de tip „luptă sau fugă” pe care îl experimentăm în momente de stres sau pericol. Cortizolul este unul dintre hormonii care ne ajută corpul să acceseze resursele de care avem nevoie în timpul unui răspuns de tip „luptă sau fugă” și este principalul hormon al stresului din corpul nostru. Cu toate acestea, dacă stresul este persistent și cortizolul rămâne la niveluri ridicate pentru perioade lungi de timp, acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății.

  • Pe de altă parte, sistemul nervos parasimpatic este responsabil pentru menținerea noastră într-o stare mai liniștită cu niveluri mai scăzute de cortizol. Cercetătorii au descoperit că adoptarea unei diete mediteraneene, pe termen lung, a redus nivelul de cortizol promovând activitatea sistemului nervos parasimpatic. Deși acest studiu a fost realizat pe animale, datele sugerează că urmarea unei diete mediteraneene ar putea fi o modalitate la îndemâna oricui de a reduce efectele psihologice ale stresului și la oameni.

BENEFICIILE DIETEI MEDITERANEENE

  • Dieta mediteraneană a fost desemnată cea mai sănătoasă dietă de către US News & World Report, în ultimii trei ani. În afară de capacitatea acesteia de a reduce nivelul stresului, există mai multe beneficii pentru sănătate asociate cu adoptarea dietei mediteraneene.
  • Consumul de fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase sunt primul pas către o stare de sănătate mai bună. Studiile au demonstrat că dieta mediteraneană îmbunătățește sănătatea inimii și reduce riscul de boli cardiovasculare. Pe lângă beneficiile asupra sănătății, dieta mediteraneană poate fi și soluția ideală pentru a pierde kilogramele în plus.

MODALITĂȚI DE A URMA O DIETĂ MEDITERANEANĂ 

  • Există unele alimente specifice din dieta mediteraneană care au fost corelate cu o reducere a nivelului hormonilor de stres.
  • Nucile sunt pline de vitamine B și potasiu, doi nutrienți care ajută la scăderea tensiunii arteriale și diminuarea stresului.
  • Legumele conțin vitamina C și magneziu, nutrienți care ajută la scăderea inflamației.
  • Somonul este bogat în omega-3, acid gras care s-a dovedit că are capacitatea de a reduce anxietatea.
  • Alte alimente precum ciocolata neagră și ceaiul sunt pline de antioxidanți, compuși chimici care protejează corpul de uzura asociată cu stresul prelungit.

BIBLIOGRAFIE:

  1. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  2. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *