Care sunt beneficiile alimentelor organice?
Ce înseamnă alimentele organice? Care sunt beneficiile alimentelor organice pentru sănătate?
CE ÎNSEAMNĂ ALIMENT ORGANIC?
Termenul „organic” se referă la modul în care produsele agricole sunt cultivate și prelucrate;
În timp ce reglementările variază de la o țară la alta, în S.U.A., culturile organice trebuie cultivate fără a se folosi erbicide sintetice, pesticide și îngrășăminte sau OMG-uri (organisme modificate genetic);
Animalele organice crescute pentru carne, ouă și produse lactate trebuie crescute în condiții de viață care să se adapteze comportamentelor lor naturale (cum ar fi capacitatea de a pășuna natural) și să fie hrănite cu furaje organice. Totodată, nu trebuie să li se administreze antibiotice, hormoni de creștere sau subproduse de origine animală;
CARE ESTE DIFERENȚA ÎNTRE ORGANIC ȘI NON-ORGANIC?
Alimentele Organice
- Sunt cultivate cu îngrășăminte naturale (gunoi de grajd, compost);
- Buruienile sunt controlate în mod natural (rotația culturilor, plivirea manuală, etc.) sau cu erbicide aprobate organic;
- Dăunătorii sunt controlați folosind metode naturale (păsări, insecte, capcane) și pesticide derivate în mod natural;
- Animalelor li se administrează toate furajele organice, fără hormoni și fără OMG-uri;
- Bolile animalelor sunt prevenite prin metode naturale, plante medicinale, pășunat prin rotație și o dietă sănătoasă;
- Animalele au acces la exterior;
Alimentele Non-Organice
- Sunt cultivate cu îngrășăminte sintetice sau chimice;
- Buruienile sunt controlate cu erbicide chimice;
- Dăunătorii sunt controlați cu pesticide sintetice;
- Animalelor li se oferă hormoni de creștere pentru o creștere mai rapidă, precum și hrană neorganică, modificată genetic;
- Bolile animalalor sunt prevenite și tratate folosind antibiotice și medicamente;
- Animalele pot avea sau nu acces la exterior;
CARE SUNT BENEFICIILE ALIMENTELOR ORGANICE?
Modul în care alimentele sunt cultivate sau crescute poate avea un impact major asupra sănătății precum și asupra mediului;
Alimentele organice conțin mai mulți antioxidanții decât produsele alimentare crescute în mod convențional;
Produsele organice conțin mai puține pesticide. Substanțele chimic, cum ar fi fungicidele sintetice, erbicidele și insecticidele sunt utilizate pe scară largă în agricultura convențională și reziduurile rămân și în alimentele pe care le consumăm;
Alimentele organice sunt adesea mai proaspete, deoarece nu conțin conservanți;
Produsele organice sunt uneori (dar nu întotdeauna, deci este important de urmărit de unde provin) produse în ferme mai mici, mai aproape de locul în care sunt vândute;
Agricultura ecologică tinde să fie mai bună pentru mediu. Practicile de agricultură ecologică pot reduce poluarea, pot conserva apa, pot reduce eroziunea solului, pot crește fertilitatea solului și pot folosi mai puțină energie;
Agricultura fără pesticide sintetice este, de asemenea, mai bună pentru păsările și animalele din apropiere, precum și pentru persoanele care locuiesc aproape de ferme;
Animalelor crescute organic NU li se administrează antibiotice sau hormoni de creștere. Animalelor crescute organic tind să li se ofere mai mult spațiu pentru a se deplasa și pentru a avea acces la exterior, ceea ce le ajută să se mențină sănătoase;
Carnea și laptele organic pot fi mai bogate în anumiți nutrienți. Rezultatele unui studiu european din 2016 arată că nivelurile anumitor nutrienți, inclusiv acizii grași omega-3, au fost cu până la 50 la sută mai mari în carnea și laptele organic decât în versiunile crescute în mod convențional;
Alimentele organice nu conțin OMG-uri. Organismele modificate genetic (OMG-uri) sau alimentele modificate genetic (GE) sunt plante al căror ADN a fost modificat în moduri care nu pot apărea în natură sau în încrucișarea tradițională, cel mai frecvent pentru a fi rezistente la pesticide sau pentru a produce un insecticid;
ALIMENTE ORGANICE VS. PRODUSE LOCALE
Spre deosebire de standardele organice, nu există o definiție specifică pentru „produsele alimentare locală”;
Un produs alimentar local ar putea fi cultivat în comunitatea dvs., în regiunea dvs. sau în țara dvs.;
Beneficiile alimentelor cultivate local sunt în primul rând de natură financiară. Banii rămân în economia locală astfel, ajung mai mulți bani direct către fermier;
Totodată, un alt beneficiu rezidă din modul în care este realizat transportul. În unele state dezvoltate, distanța medie pe care o parcurge un aliment de la fermă la farfurie este de peste 1500 de mile. Din acest motiv, produsele trebuie culese în timp ce sunt încă necoapte și apoi „gazate” pentru a se „coace” după transport. Unele alimentele sunt foarte prelucrate folosind conservanți, iradiere și alte mijloace pentru a le menține stabile pentru transport;
Un alt beneficiu al alimentelor locale este faptul că acestea sunt recoltate când sunt coapte și, astfel, sunt mai proaspete și pline de aromă. Unii mici fermieri locali folosesc metode ecologice, dar este posibil să nu-și permită să aibă certificate ecologice. Cel mai indicat este să vizitați piața unui fermier și discutați cu el pentru a afla ce metode folosește;