Ce efecte benefice are activitatea fizica asupra microbiomului?

Published in Fitness and sports 2 April 2021

Poate avea activitatea fizică un impact pozitiv asupra microbiomului nostru?

CE ESTE MICROBIOMUL?

  • Microbiomul este compus din aproximativ 100 de trilioane de microorganisme (bacterii, virusuri și ciuperci) care trăiesc pe noi și, în mare parte, în interiorul organismului.

  • Această comunitate de microorganisme de aproximativ două kilograme depășește de 10 ori numărul celulelor noastre. În plus, numărul genelor acestor microbi este de aproximativ 100 de ori mai mare decât numărul genelor din celulele noastre.

  • Pe baza a ceea ce se cunoaște până în prezent, microbiomurile noastre individuale sunt foarte diferite unul de celălalt și se pare că echilibrul dintre microorganismele acestui microbiom ne influențează foarte mult starea de sănătate.

  • În ultimii ani, s-au aflat foarte multe lucruri noi despre importanța microbiomului. Știm, de exemplu, că dezechilibre la nivelul acesteia pot sta la baza incidenței crescute a alergiilor, precum și a altor condiții inclusiv sensibilitatea la gluten, autoimunitatea și autismul.

  • Cercetările sugerează că microbiomul poate fi afectat din cauza a mai multor factori. Acești factori includ dietele abundente în alimentele procesate, expunerea crescută la antibiotice (atât prin tratamente medicale, cât și reziduuri din alimentele provenite de la animalele tratate cu antibiotice), operația de cezariană și scăderea perioadei alăptării.

CUM POATE INFLUENȚA ACTIVITATEA FIZICĂ MICROBIOMUL?

  • La această întrebare a răspuns un studiu recent efectuat în Irlanda care a arătat că exercițiile fizice pot spori diversitatea microorganismelor din intestin. O mai mare diversitate de microorganisme înseamnă, în general, o funcționare mai bună a organismului.

  • Prin examinarea probelor de sânge și scaun, cercetătorii de la University College din Cork, Irlanda au reușit să compare diversitatea microbiană a 40 de jucători profesioniști de rugby cu a unor bărbați sănătoși, unii cu greutate normală și alții supraponderali. Au fost aleși jucători de rugby deoarece cercetătorii doreau să includă în studiu un grup de studiu care practica eforturi fizice extreme.

  • S-au colectat probe de sânge și scaun de la toți voluntarii studiului și, de asemenea, li s-a cerut subiecților implicați să completeze chestionare privind exercițiile fizice și dieta adoptată zi de zi. 

  • Nu este surprinzător faptul că sportivii, în general, au avut o diversitate mai mare de microorganisme decât oricare dintre ceilalți bărbați care au luat parte la studiu. Cercetătorii au atribuit acest lucru exercițiilor intense pe care le făceau sportivii în timp ce se antrenau pentru sezonul următor de rugby, precum și alimentației pe care o aveau. Mesele jucătorilor erau mai bogate în proteine (22% din calorii) decât cele ale celorlalți bărbați, care consumau 15-16% din totalul caloriilor zilnice, proteine.

  • În plus față de diversitatea mai mare a microorganismelor găsite la sportivi, cercetătorii au constatat că printre microorganismele observate, au identificato specie de bacterii asociată cu o rată mai mici a incidenței obezității.

  • Studiul nu a determinat dacă exercițiul sau proteinele sau ambele, în mod sinergic, au fost responsabile de diversitatea mai mare a bacteriilor la sportivii rugbyști. Acest lucru rămâne de explorat în studiile viitoare.

CONCLUZIE

  • Activitatea fizică, efectuată în mod regulat, împreună cu o ușoară creștere a aportului proteic, poate contribui într-un mod substanțial la sănătatea microbiomului dvs. ajutându-vă astfel sistemul imunitar să lupte mai eficient împotriva microorgansimelor patogene.

BIBLIOGRAPHY

  1. Clark S., O’Sullivan O., și colab.: Exercise and associated dietary extremes impact on gut microbial diversity, Gut,2014, 63(12):1913-20.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *