Poate submina stresul beneficiile unei diete sanatoase?

Publicat in Managementul stresului 4 aprilie 2021

Stresul poate submina beneficiile unei diete sănătoase. Este important de știut însă, care este perioada de timp în care acesta trebuie să se manifeste pentru a anula aceste beneficii.

CARE ESTE CORELȚIA ÎNTRE INFLAMAȚIE ȘI STIL DE VIAȚĂ, DIETĂ ȘI STRES?

  • Știm că, de-a lungul timpului, inflamația cronică, imperceptibilă la un nivel scăzut dă naștere la numeroase boli grave, inclusiv boli de inimă, cancer și afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi bolile Alzheimer și Parkinson precum și depresia.

  • Inflamația cronică este asociată cu factori genetici, un stil de viață sedentar, expunere la toxine din mediu, fumatul pasiv și cu dieta și, nu în ultimul rând stresul cronic.

CE DOVEZI ȘTINȚIFICE EXISTĂ ÎN ACEST SENS?

  • Un studiu de la Universitatea de Stat din Ohio a analizat modul în care stresul poate afecta beneficiile asupra sănătății ale unei diete bazate pe grăsimi mononesaturate în comparație cu o dietă bogată în grăsimi saturate.

  • Cercetătorii, conduși de Janice Kiecolt-Glaser, directorul Institutului de Stat pentru Medicină Comportamentală din Ohio, au remarcat că stresul poate anula beneficiile asociate unei diete bazate de grăsimi sănătoase. Mai exact, studiul a evaluat efectul stresului asupra inflamației din organism ca răspuns la consumul unei diete bogate în grăsimi sănătoase sau nesănătoase.

  • În studiul, lor specialiștii din Ohio au repartizat aleatoriu 58 de femei. Un grup de femei a primit o dietă sănătoasă bogată în grăsimi saturate nesănătoase iar cealalt, o dietă sănătoasă, bogată în grăsimi nesaturate. După micul dejun, femeile au făcut analize de sânge pentru a măsura doi markeri ai inflamației (proteina C reactivă și amiloidul seric A) cât și nivelul moleculelor de adeziune celulară, care pot prezice formarea ateroamelor.

  • Cercetătorii au evidențiat că femeile cu o viață mai puțin stresantă care au consumat un mic dejun bogat în grăsimi saturate nesănătoase au avut rezultate mai proaste la teste decât femeile care au consumat un mic dejun similar, realizat în principal cu grăsimi mononesaturate, dar care au avut o viață mai stresantă. Cu toate acestea, când oricare dintre femeile din grupul cu o dietă sănătoasă au fost stresate în ziua precedentă sau înainte de micul dejun, beneficiile consumului de grăsime sănătoasă au dispărut.

  • Nivelurile de stres ale femeilor au fost evaluate cu un chestionar standardizat. În chestionar erau întrebări legate de factorii de stres experimentați în ziua precedentă. Stresorii luați în calcul în studiu au fost: stresul creat de  necesitatea de a curăța vopseaua pe care un copil o vărsase pe podea sau dificultățile cauzate de un părinte bolnav de demență.

CONCLUZII

  • Stresul cotidian poate submina beneficiile unei diete sănătoase crescând nivelul inflamației din corp. 

  • Pentru a vă menține un nivel scăzut al inflmației, pe lângă o dietă sănătoasă din care să eliminați grăsimile săturate, alimentele rafinate și procesate, este necesară și implementarea unor tehnici de comatere a stresului cotidian.

BIBLIOGRAFIE:

  1. Janice Kiecolt-Glaser et al, “Depression, daily stressors and inflammatory responses to high-fat meals: when stress overrides healthier food choices,” Molecular Psychiatry, September 20, 2016,

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *