Poate insomnia cauza depresie?

Published in Odihnă și somn 7 April 2021

Exista o corelatie intre insomie si depresie? Tratarea insomiei poate ajuta la ameliorarea simptomeleor depresiei?

CE CORELAȚII EXISTĂ ÎNTRE INSOMNIE ȘI DEPRESIE?

  • Corelația dintre insomina and depresie este una bidirecțională. Se estimează că aproximativ 90% dintre pacienții cu depresie majoră au probleme mai cu somnul. Uneori, insomnia care însoțește depresia este atât de severă încât problema este diagnosticată greșit ca o tulburare de somn.

  • Insomnia cronică (problemele de somn care continuă mai bine de un an) este un predictor clinic al depresiei. 

CE DOVEZI ȘTIINȚIFICE EXISTĂ?

  • La ora actuală, există o serie de studii care au investigat legătura dintre depresie și insomnie, iar rezultatele acestora sugerează că vindecarea problemelor de somn poate dubla șansele unei tratări complete a depresiei. Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea Ryerson din Toronto în 2013 a evidențiat că 87 la sută dintre pacienții a căror insomnie a fost rezolvată în patru ședințe de terapie au reușit să își trateze și depresia. Această abordare a funcționat, indiferent dacă au fost desemnați să ia un medicament antidepresiv sau o pastilă placebo.

  • Studiul din Toronto este unul dintre cele patru studii în curs de desfășurare care analizează efectele tratamentului insomniei și depresiei în același timp. Insomnia legată de depresie este mult mai gravă decât problemele ocazionale de somn pe care le întâmpină majoritatea oamenilor.

  • Există multe studii care au sugerat că insomnia dublează riscul de a deveni depresiv. Potrivit Fundației Naționale a Somnului (NSF), depresia poate provoca probleme de somn, iar problemele de somn pot provoca sau pot contribui la tulburări depresive. Pentru unii oameni, simptomele depresiei apar înainte de apariția problemelor de somn. Pentru alții, problemele de somn apar mai întâi. Insomniile sunt, de asemenea, asociate cu episoade depresive, uneori foarte severe.

  • NSF citează dovezi care sugerează că persoanele cu insomnii au un risc de 10 ori mai mare de a dezvolta depresie în comparație cu cei care dorm bine și că riscul de a dezvolta depresie este cel mai ridicat în rândul persoanelor care au probleme cu somnul noaptea decât cei care suferă de somnolență în timpul zilei.

CE MODALUITĂȚI DE TERAPIE EXISTĂ?

  • Principala terapie pentru insomnii este terapia cognitiv comportamentală. Persoanele sunt învățate să stabilească o oră regulată de deșteptare, sunt instruite să se ridice din pat când s-au trezit și să evite să mănânce, să citească sau să se uite la televizor din pat.

  • Într-un studiu pilot efectuat la Universitatea Stanford în 2008 s-a constatat că 60 la sută dintre pacienții care au primit șapte ședințe de terapie conversațională împreună cu un antidepresiv s-au recuperat complet din depresie, comparativ cu 33 la sută care au primit același medicament împreună cu o serie de reguli privind igiena somnului.

BIBLIOGRAPHY

  1. Benedict Carey, „Sleep Therapy Seen as an Aid for Depression,” The New York Times, November 19, 2003 accessed November 19, 2003 
  2. Depression and Sleep, National Sleep Foundation, accessed November 19, 2013 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *