Cum poti imbunatati somnul REM?

Publicat in Odihnă și somn 7 aprilie 2021

Somnul REM este important deoarece îmbunătățește capacitatea cognitivă. Să fie oare adevărat?

CE ESTE SOMNUL REM?

  • Somnul cu mișcarea rapidă a ochilor, cunoscut în literatura de specialitate sub numele de REM este intervalul de somn în care visăm. În acest somn REM, contracții musculare sunt inhibate iar restul corpului devine imobil și relaxat.

  • Potrivit Fundației Naționale a Somnului (NSF) s-a estimat că în timpul somnului, petrecem aproximativ 25% în somn REM. Pe lângă faptul că este asociat cu visele, somnul REM pare să ofere o funcție de restaurare atât pentru creier, cât și pentru corp. De asemenea, se pare că somnul REM ar avea și un rol de susținere a performanțelor cognitive și fizice.

  • Această fază a somului este o parte atât de importantă încât dacă somnul REM este deranjat într-o noapte, organismul noastru nu urmează progresul normal al ciclului de somn în noaptea următoare. În schimb, putem aluneca direct în somnul REM și putem trece prin perioade extinse de somn REM până când vom „ajunge din urmă” pe această etapă vitală.

CARE SUNT FACTORII CARE INFLUENȚEAZĂ SOMUL REM?

  • Somnul în general și somnul REM în special pot fi afectate negativ de o serie de factori, inclusiv consumul de băuturi cofeinizate în timpul zilei și administrarea de medicamente, cum ar fi anumite pastile dietetice și decongestionante. În plus, majoritatea somniferelor, atât pe bază de prescripție medicală, cât și fără prescripție medicală pot inhiba somnul REM, la fel ca multe medicamente antidepresive. 

  • În mod similar, consumul unei băuturi alcoolice pentru a depăși insomnia poate face și mai mult rău decât bine. Acest obicei poate ajuta să adormiți dar vă inhibă somnul REM.

  • Activitatea fizică pe care o facem zilnic are, de asemenea, un efect pozitiv asupra somnului în general și asupra somnului REM, în special.

  • În timpul somnului REM pierdem o parte din capacitatea noastră de a regla temperatura corpului, ceea ce înseamnă că mediul ambiant cu temperaturi prea mari sau prea mici poate perturba această etapă a somnului.

  • Suprafața pe care dormim poate avea un impact atât asupra temperaturii cât și asupra confortului iar pentru multe persoane care au probleme cu somnul, o saltea bună este primul pas spre un somn mai bun. Cercetările efectuate pe această temă sugerează că folosirea unei saltele confortabile este asociată cu somnul REM mult mai bun. Un studiu al Facultății de Medicină a Universității Temple a măsurat calitatea somnului a 20 de participanți pe paturile lor actuale și a comparat-o cu cât de bine au dormit pe o saltea proiectată cu un sistem sofisticat de camere de spumă (sistemul de somn ComforPedic iQ de la Simmons). În medie, participanții au adormit mai repede și au experimentat un somn REM net îmbunătățit Deși studiul a fost mic, rezultatele reflectă o tendință către o abordare integrativă a somnului pe care este bine să o avem în vedere.

BIBLIOGRAFIE:

  1. Simmons Introduces the Future of Sleep with Innovative ComforPedic iQ, 2014,

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *