Poate preveni ciocolata afectiunile cardiovasculare?

Published in Nutritia starilor patologice 14 April 2021

Este adevarat că ciocolata poate reduce scade riscul afecțiunilor cardiovasculare? Ce tip ciocolată este indicată?

CE DOVEZI ȘTIINȚIFICE EXISTĂ?

  • Un studiu publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă în 2020 sugerează că ciocolata consumată cel puțin o dată pe săptămână poate reduce riscul bolilor cardiovasculare. Dr. Chayakrit Krittanawong de la Baylor College of Medicine din Texas a declarat că rezultatele studiului efectuat de echipa sa sugerează că anumiți compuși din ciocolată ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge de la nivelul inimii.

  • Cercetătorii au analizat șase studii din ultimele cinci decenii pentru a examina posibilile legături dintre consumul de ciocolată și boala coronariană. Studiile au inclus aproximativ 336289 de participanți. Dr. Krittanawong a precizat că studiile clinice efectuate pe parcursul timpului au arătat că ciocolata este benefică atât pentru tensiunea arterială cât și pentru endoteliul vaselor de sânge. Ciocolata conține substanțe nutritive sănătoase pentru inimă, cum ar fi flavonoide, metilxantine, polifenoli și acid stearic care pot reduce inflamația și pot crește nivelul HDL colesterolului „colesterolul bun”. Analiza nu a examinat dacă un anumit tip de ciocolată este mai benefic și dacă există o dimensiune ideală a porției de ciocolată ce trebuie consumată zilnic.

  • Dr. Krittanawong a concluzionat că ciocolata pare un aliment promițător pentru prevenirea bolilor coronariene dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina cât de mult și ce fel de ciocolată ar fi mai bună. A mai precizat totodată că, deși cantitățile moderate de ciocolată par să protejeze arterele coronariene, cantitățile mari probabil nu o fac și a avertizat că trebuie luate în considerare caloriile, zahărul, laptele și grăsimile din produsele disponibile în comerț, în special la diabetici și la persoanele obeze.

  • Un studiu randomizat efectuat pe o perioadă de patru ani cu privire la efectul ciocolatei asupra sănătății a fost efectuat și de cercetătorii de la Harvard Medical School, Brigham and Women’s Hospital din Boston și Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle. Studiul a evidențiat că flavanolii (fitonutrienții) din cacao pot proteja împotriva bolilor de inimă, accident vascular cerebral, demență, pierderi de memorie, degenerescență maculară, cataractă și alte probleme de sănătate. 

CONCLUZII ȘI SUGESTII

  • Pe baza a ceea ce știm acum despre ciocolată, este recomandat să vă limitați consumul la câteva pătrățele de câteva ori pe săptămână. O puteți mânca odată cu servirea cafelei de dimineața sau după masă.

  • Cea mai potrivită este ciocolata neagră, în special cea de înaltă calitate, cum ar fi cea din Franța, Belgia sau Venezuela. Dacă nu găsiți ciocolată neagră bună, căutați una care conține cel puțin 70% cacao.

BIBLIOGRAPHY

  1. Chayakrit Krittanawong et al, “Chocolate is good for the heart“ European Journal of Preventive Cardiology, July 22, 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *