Poate dieta mediteraneana sa creasca speranta de viata?

Publicat in Planuri dietetice mediteraneene 15 iunie 2021

Studiile arată că dieta mediteraneană poate reduce riscurile apariției bolilor cardiovasculare mărind astfel speranța de viață. Iată câteva argumente științifice în acest sens.

CE ESTE, ÎN PRIMUL RÂND, DIETA MEDITERANEANĂ?

  • Dieta mediteraneană este considerată la ora actuală cea mai bună dietă cunoscută, cu toate că este mai mult un stil de viață sănătos și nu neapărat o dietă. Uleiul de măsline, peștele bogat în acizi grași nesaturați omega-3, fructele și legumele bogate în antioxidanți ce reprezintă baza acestui tip de dietă îmbunătățesc funcția vaselor de sânge, scad inflamația și reduc riscul de boli cardiovasculare și cancer.

CE DOVEZI ȘTIINȚIFICE EXISTĂ?

  • Noile cercetări publicate în British Journal of Nutrition arată că respectarea dietei mediteraneene vă poate reduce riscul de deces cu până la 25%. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au studiat starea de sănătate și dietele a peste 5000 de persoane cu vârste de peste 65 de ani care trăiesc în regiunea Molise din Italia, unde dieta mediteraneană este comună. „Am găsit, pentru prima dată cred, o relație doză-răspuns între dieta mediteraneană și riscul de mortalitate”, a declarat autorul studiului, Marialaura Bonaccio, epidemiolog la Institutul Mediteranean Neuromed. 

  • Este bine cunoscut faptul că dieta mediteraneană este ideală pentru sănătatea sistemului cardiovascular  și pentru creier. Se pare însă că dieta mediteraneană vă poate ajuta, de asemenea, să vă protejați telomerii, potrivit unui studiu de la Harvard publicat în 2 decembrie 2014 în BMJ. Telomerii se găsesc la capetele cromozomilor și vă ajută să protejați capetele cromozomilor de deteriorare. Lungimea telomerilor este considerată a fi un biomarker al îmbătrânirii: telomerii mai scurți sunt asociați cu o speranță de viață mai scăzută și rate mai mari de dezvoltare a bolilor cronice. După analizarea chestionarelor detaliate privind alimentele și măsurătorilor telomerilor a peste 4600 de femei, cercetătorii de la Harvard au ajuns la concluzia că o mai mare aderență la dieta mediteraneană a fost asociată cu telomerii mai lungi. 

  • Dieta mediteraneană este o dietă relativ ușor de urmat. Se axează în special pe consumul de carne slabă și pește, nuci, uleiuri vegetale, o mulțime de fructe și legume. Nu este nevoie să calculați caloriile la fiecare masă. Fiți creativi și adaptați dieta mediteraneană la preferințele și particularitățile dvs. alimentare.

BIBLIOGRAFIE:

  1. MARTA CROUS-BOU și colab., 2014: Mediterranean diet and telomere length in Nurses’ Health Study: population based cohort study

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *