Poate fi sucul de cirese utilizat in combaterea durerilor articulare?

Publicat in Nutritia starilor patologice 14 aprilie 2021

Sucul de cireșe poate ameliora durerile articulare mai bine decât aspirina sau alte antiinflamatoare? Iată care sunt dovezile.

CE DOVEZI ȘTIINȚIFICE EXISTĂ?

  • Unele studii științifice sugerează că sucul de cireșe sau consumul de cireșe ca atare, în timpul sezonului, poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare, a durerilor provocate de artrită reumatoidă sau gută, mai bine decât aspirina sau alte medicamente antiinflamatoare. Antocianinele care dau culoarea cireșelor sunt probabil compușii bioactivi responsabili pentru de efectul antiinflamator și calmant al durerii.

  • În 2006 a fost publicat un studiu în British Journal of Sports Medicine, efectuat pe subiecți tineri de sex masculin, care au băut un amestec de suc de cireșe și mere sau un produs placebo de două ori pe zi timp de opt zile consecutive. În ziua a patra, cei care au băut amestecul de suc de cireșe și mere au raportat mai puțină durere după efectuarea unei serii de exerciții intense decât cei care au băut produsul placebo. Mai mult decât atât, subiecții care au băut sucul de cireșe și mere au raportat că durerea lor a atins un vârf la 24 de ore după antrenament, în timp ce în grupul placebo, durerea a continuat să crească timp de două zile după antrenament. 
  • Un alt studiu a fost realizat în 2010 de către o echipă de cercetători de la Oregon Health & Science University (OHSU) care au testat eficiența sucului de cireșe împotriva durerilor la sportivii care se pregăteau să alerge cursa de ștafetă de 197 mile de la Mount Hood la Seaside. Participanții au băut câte 3 litri de suc de cireșe pe zi sau un produs placebo, timp de șapte zile înainte de cursă și, aceeași cantitate, la fiecare opt ore, în ziua cursei. Niciunul dintre sportivi nu a luat analgezice. După cursă, alergătorii care au băut suc de cireșe au raportat mai puțină durere la nivelul articulațiilor și o recuperare mai rapidă a forței musculare decât cei care au băut produsul placebo.

  • Investigații privind efectul antiinflamator al antocianidinelor din cireșe au fost realizate la Universitatea de Stat din Michigan. Cercetătorii au evidențiat că antocianidinele cireșe au inhibat enzimele Cox-1 și Cox-2, enzime care sunt țintele medicamentelor antiinflamatoare.

CONCLUZII

  • Deși aceste rezultate sunt foarte promițătoare, nu sunt încă suficiente dovezi pentru a recomanda consumul de suc de cireșe ca tratament unic sau primar pentru artrită, gută și dureri musculare.

  • Până în prezent, niciun studiu nu a comparat în mod direct efectele calmante ale sucului de cireșe cu cele ale aspirinei sau ibuprofenului.

  • Este bine cunoscut faptul că medicamentele antiinflamatoare prezintă dezavantaje clare (utilizarea regulată poate duce la probleme de stomac și alte reacții adverse) pe când sucul de cireșe este destul de bine tolerat de stomac.. Un alt avantaj ar fi faptul că sucul de cireșe are puține calorii.

  • Cel mai bine este să consumați cireșe proasepete deoarece în felul acesta beneficiați și de fibrele pe care acestea le conțin. Trei litri de suc de cireșe pe zi înseamnă consumul a trei porții de cireșe proaspete.

BIBLIOGRAFIE:

  1. D A J Connolly, M P McHugh, and O I Padilla‐Zakour – Efficacy of a tart cherry juice blend in preventing the symptoms of muscle damage, Br J Sports Med. 2006 Aug; 40(8): 679–683.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *