Pot anumite alimente să scadă nivelul hormonilor de stres?

Publicat in Managementul stresului 4 aprilie 2021

La ora actuală este o certitudine faptul că stresul poate crește nivelul hormonilor de stres din organism. Există unele studii care arată că unele alimente sau suplimente nutritive pot reduce nivelul acestor hormoni în organism.

CARE SUNT HORMONII DE STRES?

  • Când vă aflați într-o situație stresantă, hipotalamusul, un component al creierului situat la baza acestuia, declanșează un sistem de alarmă în tot organismul. Printr-o combinație de semnale nervoase și hormonale, acest sistem determină glandele suprarenale, situate deasupra rinichilor, să elibereze un hormoni ai stresului cum ar fi adrenalina și cortizolul.

  • Adrenalina crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Cortizolul, hormonul principal al stresului crește nivelul glucozei din sânge și reduce funcțiile care ar fi neesențiale sau dăunătoare într-o situație de luptă sau fugă. Totodată, slăbește sistemului imunitar și suprimă sistemul digestiv, sistemul de reproducere și procesele de creștere.

  • Acest sistem complex de alarmă naturală comunică și cu regiunile creierului care controlează starea de spirit, motivația și frica.

CE ALIMENTE SUNT INDICATE PENTRU A REDUCE NIVELUL HORMONILOR DE STRES?

  • Unele studii au descoperit că anumite alimente pot ajuta la prevenirea creșterii nivelului hormoilor de stres. Cercetările au arătat că zahărul poate reduce nivelul de cortizol. Specialiștii de la Laboratorul de Cercetare a Biologiei Stresului și Nutriției din cadrul Departamentului Agriculturii din SUA, din Davis, California, au comparat efectele dulciurilor asupra funcției suprarenale. Au oferit băuturi îndulcite cu zahăr sau aspartam către 19 femei voluntare care au făcut apoi teste asupra nivelului de stres.

  • Ulterior, când s-a măsurat nivelul cortizolului din sânge, s-a observat că nivelurile erau mai scăzute la femeile ale căror băuturi erau îndulcite cu zahăr. Autorul studiului Kevin D. Laugero, a menționat într-un comunicat de presă care a însoțit publicarea studiului că aceste dovezi sunt primele care arată că zahărul poate influența nivelul hormonilor de stres.

  • Cu toate acestea, nu este recomandat să se consume zahărul ca reducător al nivelului stresului din cauza efectelor sale dăunătoare cunoscute asupra sănătății.

  • Un alt studiu, efectuat în  Elveția a constatat că 40 de grame de ciocolată neagră, consumată zilnic timp de două săptămâni a redus nivelul de cortizol dar numai la subiecții ale căror niveluri de anxietate erau mari la începutul studiului.

CE SUPLIMENTE NUTRITIVE SUNT INDICATE PENTRU A REDUCE NIVELUL HORMONILOR DE STRES?

  • Există dovezi care sugerează că acizii grași omega 3 din somon, sardine, macrou și alți pești cu apă rece pot reduce nivelul hormonilor de stres. Într-un studiu publicat de  Colegiul Gettysburg, s-a constatat că subiecții care au consumat 4 grame de ulei de pește timp de șase săptămâni au avut un nivel mai redus a nivelului de cortizol.

  • În plus, un studiu de la University College, Londra publicat în 2010 a arătat că ceaiul negru a avut ca efect scăderea nivelului de cortizol. Voluntarii care au băut ceai negru de 4 ori pe zi timp de 6 săptămâni au avut niveluri mai scăzute de cortizol în sânge, după un eveniment stresant, comparativ cu voluntarii din grupul de control care au băut un produs placebo cu gust și aspect similar.

  • În cele din urmă, suplimentele cu vitamina C pot ajuta la scăderea nivelului de cortizol, cel puțin la alergătorii care au finalizat un ultramaraton.

RECOMANDĂRI ȘI SUGESTII

  • În afară de zahăr, ciocolată neagră, ceai negru și diferite suplimente nutritive, pentru o scădere a nivelului de cortizol sunt necesare, de asemenea și exerciții fizice regulate, un somn suficient, tehnici de repirație sau tehnici de meditație.

  • Exercițiul de respirație 4-7-8 vă poate aduce calmul mental și fizic. Practicați-l cel puțin de două ori pe zi și încercați-l ori de câte ori vă simțiți anxios sau depresiv.

BIBLIOGRAFIE:

  1. E.E. Noreen and J. Brandauer, “The effects of supplemental fish oil on blood pressure and morning cortisol in normotensive adults: a pilot study.” Journal of Complementary and Integrative Medicine, October 23, 2012;
  2. Kevin D. Lugero et al, “Excessive Sugar Consumption May Be a Difficult Habit to Break: A View From the Brain and Body.” The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, April 16, 2015;
  3. M. Peters, et al. “Vitamin C supplementation attenuates the increases in circulating cortisol, adrenaline and anti-inflammatory polypeptides following ultramarathon running.” International Journal of Sports Medicine, October 2001.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *