Trifoiul rosu: Beneficii pentru sanatate, proprietati terapeutice, mod de utilizare, efecte secundare, contraindicatii
Trifoiul roșu (Trifolium pratense) este o specie originară din Europa şi Asia. Creşte prin păşuni şi fâneţe, din zona de câmpie până la cea alpină (2100 m).
DESCRIERE BOTANICĂ
- Este o plantă erbacee, perenă, bienală sau trienală (la formele cultivate);
- Are o rădăcină pivotantă, ramificată, muticapitată;
- Tulpina este simplă sau ramificată și poate ajunge până la 20-50-80 cm înălțime;
- Frunzele sunt trifoliate, cele bazale lung peţiolate, cu foliole aproape sesile, ovate, obovate sau eliptice, pe spate şi pe margini uşor păroase, pe faţa superioară cu o pată mai deschisă;
- Florile sunt purpurii sau roşii-rozee, grupate în capitule globuloase, de 2-3 cm diametru; caliciu tubulos, alburiu sau roşiatic, cu 10 nervuri (înflorire, mai, septembrie-octombrie);
- Fructe sunt păstăi mici, comprimate cu 3-4 seminţe;
PRODUSUL MEDICINAL
- Inflorescenţele (Trifolii rubri)
CUM SE RECOLTEAZĂ?
- Florile se recoltează pe timp frumos, imediat după ce planta a înflorit (mai-iunie), cu pedunculul cât mai scurt (cel mult 1 cm);
- Se usucă la soare, sau în camere bine aerisite;
CARE SUNT COMPUȘII SĂI BIOLOGIC ACTIVI?
- Trifoiul roșu conţine glicozide fenolice (inclusiv trifoliină), flavonoide, izoflavonoide, saponine, salicilaţi, cumarine, glicozide cianogenice, grăsimi, acizi minerali, hidraţi de carbon, rezine, vitamine; mai conţine aproximativ 0,17% fitoestrogeni (formononetină, genisteină, daidzeină, şi biocanină A) și uleiuri volatile;
CARE SUNT PROPRIETĂȚILE SALE TERAPEUTICE?
- Trifoiul roșu este un agent sedativ dermatologic;
- Are o acţiune antiinfecţioasă, alternativă, expectorantă, uşor antispasmodică, relaxantă, antireumatică, diuretică, antiinflamatoare, antitusivă, posibil estrogenică, expectorantă şi antispasmodică. Este eficient în cazul tusei, astmului şi bronşitei, în special în tusea convulsivă;
- În prezent există un interes comun concentrat asupra utilizării trifoiului roșu în cazul tulburărilor menopauzale;
- Conform unor studii, izoflavonele din trifoiul roşu pot suprima bufeurile menopauzale fără a conduce la proliferarea ţesutului uterin;
- Izoflavonele din florile de trifoi roşu şi compuşii fitoestrogenici au acţiune uşor estrogenică;
- De asemenea, izoflavonele din trifoiul roşu pot modifica producţia hormonală sau metabolismul, enzimele intracelulare, diferenţierea celulară şi producţia factorilor de creştere;
- Studiile epidemiologice sugerează potenţiala valoare a izoflavonelor din trifoiul roşu în prevenirea cancerului (chemopreventive);
- Există unele dovezi care sugerează că trifoiul roşu are o acţiune antineoplazică, fiind utilizat în tratamentul cancerului, în special de sân şi ovarian;
- De asemenea, un recent studiu (în vitro) arată că biocanina A din trifoiul roşu inhibă activitatea carcinogenă în culturile celulare, aceasta sugerând necesitatea unor studii aprofundate;
MOD DE UTILIZARE
Intern
- Trifoiul roșu este un excelent remediu pentru afecţiunile dermatologice ale copiilor şi poate utilizat în orice caz de eczemă a copilăriei sau în sindromul astmatic;
- De asemenea, trifoiul roșu este apreciat în toate afecţiunile cronice dermatologice, aşa cum este şi psoriazisul;
- Sub formă de sirop sau infuzie ameliorează tusea iritativă sau uscată;
- Poate fi utilizat și în tratamentul cataractei, abceselor și sindromului șocului toxic;
- Florile sunt un remediu anticancer, anti-eczeme și psoriazis;
- Trifoiul roșu este recomandat în diverse boli canceroase, afecţiuni cronice dermice, purificarea sângelui, gută, afecţiuni renale și tuse, astm și colici;
Extern
- Frunzele proaspete de trifoi roșu şi florile zdrobite pot fi aplicate pe muşcături de animale şi inţepături de insecte;
- Este recomandat și în reumatism, pentru calmarea durerilor, dureri artritice, gută și inflamaţia ganglionilor limfatici;
CUM SE ADMINISTEAZĂ?
Infuzie
- Se adaugă 1-1,5 linguriţe plantă la 250 ml de apă clocotită;
- Se lasă 15 minute la infuzat;
- Se beau 2-3 căni pe zi;
Decoct
- Se adaugă 2-3 linguriţe de plantă cu flori, la 250ml de apă;
- Se fierbe câteva minute;
- Se beau 2-3 căni pe zi;
Vin
- Se adaugă 150-200g flori de trifoi roşu (trei sferturi înflorite) la un litru de vin,
- Se lasă la macerat timp de 8 zile;
Infuzie (pentu băi)
- Se adaugă 100g flori la 1 litru de apă clocotită;
- Se lasă acoperită 20 minute;
- Se adaugă apei de baie la temperatura de 37°C;
- Se stă în baie 15-20 minute, masându-se uşor părţile dureroase;
Extract fluid 1:1
- Cu 25% alcool;
- Se iau 1,5-3 ml de 3 ori/zi;
Tinctură 1:10
- Se adaugă trifoi roșu cu 45% alcool;
- Se iau 2-4 ml de 3 ori/zi;
Rețetă de ceai indian
- 90 g flori de trifoi roşu;
- 90 g flori de măcriş (Oxalis acetosella);
- 30 g fucus (Fucus vesiculosus);
- 30 g pulbere de uml (Ulmus fulva, U. rubra);
- 30 g pălămidă (Cirsium arvense);
- Se amestecă plantele mărunţite;
- Se fierbe 5g amestec cu 250 ml apă, timp de 5 minute;
- Se beau 3 căni pe zi, timp de 1-3 luni;
EFECTE SECUNDARE
- Nu se cunosc;
COMBINAȚII
- Trifoiul roşu se poate combina cu brusture, urzică şi dragavei (Rumex crispus) în cazul afecţiunilor dermatologice;
INTERACȚIUNI
- Nu se cunosc;
CONTRAINDICAŢII ŞI PRECAUŢII
- Nu se cunosc;
TOXICITATE
- Nu se cunosc efecte toxice;
BIBLIOGRAFIE:
- BOJOR O., POPESCU O., 2001: Fitoterapie tradițională și modernă, Ed. Fiat Lux, București,
- BORZA AL. 1969: Dicționar etnobotanic, Ed. Adademiei R. S. România
- BUTURĂ V., 1979: Enciclopedie de etnobotanică românească, Ed. Științifică și Enciclopedică, București,
- CIOCÎRLAN V., 2001: Flora ilustrată a României. I-II. Ed. Ceres,
- DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press,
- PÂRVU C., 2000: Universul plantelor, Ed. Enciclopedică, Bucerești,
- SCARLAT M.A., TOHĂNEANU M., 2003: Mic tratat de fitomedicină, Ed. World Galaxy, Ploiești
- SCARLAT M.A., TOHĂNEANU M., 2009: Bazele fitoterapiei, Ed. World Galaxy, Ploiești
- STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași
- TSAY H.S., SHYUR L.F., AGRAWAL D.C., WU Y.-C., WANG S.-Y. 2016: (Eds.)Medicinal plants – Recent advances in research and development, Springer.