Trifoiul rosu: Beneficii pentru sanatate, proprietati terapeutice, mod de utilizare, efecte secundare, contraindicatii

Publicat in Plante medicinale 22 martie 2021

Trifoiul roșu (Trifolium pratense) este o specie originară din Europa şi Asia. Creşte prin păşuni şi fâneţe, din zona de câmpie până la cea alpină (2100 m).

DESCRIERE BOTANICĂ

  • Este o plantă erbacee, perenă, bienală sau trienală (la formele cultivate);
  • Are o rădăcină pivotantă, ramificată, muticapitată;
  • Tulpina este simplă sau ramificată și poate ajunge până la 20-50-80 cm înălțime;
  • Frunzele sunt trifoliate, cele bazale lung peţiolate, cu foliole aproape sesile, ovate, obovate sau eliptice, pe spate şi pe margini uşor păroase, pe faţa superioară cu o pată mai deschisă;
  • Florile sunt purpurii sau roşii-rozee, grupate în capitule globuloase, de 2-3 cm diametru; caliciu tubulos, alburiu sau roşiatic, cu 10 nervuri (înflorire, mai, ­septembrie-octombrie);
  • Fructe sunt păstăi mici, comprimate cu 3-4 seminţe;

PRODUSUL MEDICINAL

  • Inflorescenţele (Trifolii rubri)

CUM SE RECOLTEAZĂ?

  • Florile se recoltează pe timp frumos, imediat după ce planta a înflorit (mai-iunie), cu pedunculul cât mai scurt (cel mult 1 cm);
  • Se usucă la soare, sau în camere bine aerisite;

CARE SUNT COMPUȘII SĂI BIOLOGIC ACTIVI?

  • Trifoiul roșu conţine glicozide fenolice (inclusiv trifoliină), flavonoide, izoflavonoide, saponine, salicilaţi, cumarine, glicozide cianogenice, grăsimi, acizi minerali, hidraţi de carbon, rezine, vitamine; mai conţine aproximativ 0,17% fitoestrogeni (formononetină, genisteină, daidzeină, şi biocanină A) și uleiuri volatile;

CARE SUNT PROPRIETĂȚILE SALE TERAPEUTICE?

  • Trifoiul roșu este un agent sedativ dermatologic;
  • Are o acţiune antiinfecţioasă, alternativă, expectorantă, uşor antispasmodică, relaxantă, antireumatică, diuretică, antiinflamatoare, antitusivă, posibil estrogenică, expectorantă şi antispasmodică. Este eficient în cazul tusei, astmului şi bronşitei, în special în tusea convulsivă;
  • În prezent există un interes comun concentrat asupra utilizării trifoiului roșu în cazul tulburărilor menopauzale;
  • Conform unor studii, izoflavonele din trifoiul roşu pot suprima bufeurile menopauzale fără a conduce la proliferarea ţesutului uterin;
  • Izoflavonele din florile de trifoi roşu şi compuşii fitoestrogenici au acţiune uşor estrogenică;
  • De asemenea, izoflavonele din trifoiul roşu pot modifica producţia hormonală sau metabolismul, enzimele intracelulare, diferenţierea celulară şi producţia factorilor de creştere;
  • Studiile epidemiologice sugerează potenţiala valoare a izoflavonelor din trifoiul roşu în prevenirea cancerului (chemopreventive);
  • Există unele dovezi care sugerează că trifoiul roşu are o acţiune antineoplazică, fiind utilizat în tratamentul cancerului, în special de sân şi ovarian;
  • De asemenea, un recent studiu (în vitro) arată că biocanina A din trifoiul roşu inhibă activitatea carcinogenă în culturile celulare, aceasta sugerând necesitatea unor studii aprofundate;

MOD DE UTILIZARE

Intern

  • Trifoiul roșu este un excelent remediu pentru afecţiunile dermatologice ale copiilor şi poate utilizat în orice caz de eczemă a copilăriei sau în sindromul astmatic;
  • De asemenea, trifoiul roșu este apreciat în toate afecţiunile cronice dermatologice, aşa cum este şi psoriazisul;
  • Sub formă de sirop sau infuzie ameliorează tusea iritativă sau uscată;
  • Poate fi utilizat și în tratamentul cataractei, abceselor și sindromului șocului toxic;
  • Florile sunt un remediu anticancer, anti-eczeme și psoriazis; 
  • Trifoiul roșu este recomandat în diverse boli canceroase, afecţiuni cronice dermice, purificarea sângelui, gută, afecţiuni renale și tuse, astm și colici;  

Extern

  • Frunzele proaspete de trifoi roșu şi florile zdrobite pot fi aplicate pe muşcături de animale şi inţepături de insecte;
  • Este recomandat și în reumatism, pentru calmarea durerilor, dureri artritice, gută și inflamaţia ganglionilor limfatici;

CUM SE ADMINISTEAZĂ? 

Infuzie

  • Se adaugă 1-1,5 linguriţe plantă la 250 ml de apă clocotită;
  • Se lasă 15 minute la infuzat;
  • Se beau 2-3 căni pe zi;

Decoct

  • Se adaugă 2-3 linguriţe de plantă cu flori, la 250ml de apă;
  • Se fierbe câteva minute;
  • Se beau 2-3 căni pe zi;

Vin

  • Se adaugă 150-200g flori de trifoi roşu (trei sferturi înflorite) la un litru de vin,
  • Se lasă la macerat timp de 8 zile;

Infuzie (pentu băi)

  • Se adaugă 100g flori la 1 litru de apă clocotită;
  • Se lasă acoperită 20 minute;
  • Se adaugă apei de baie la temperatura de 37°C;
  • Se stă în baie 15-20 minute, masându-se uşor părţile dureroase;

Extract fluid 1:1

  • Cu 25% alcool;
  • Se iau 1,5-3 ml de 3 ori/zi;

Tinctură 1:10

  • Se adaugă trifoi roșu cu 45% alcool;
  • Se iau 2-4 ml de 3 ori/zi;

 Rețetă  de ceai indian

  • 90 g flori de trifoi roşu;
  • 90 g flori de măcriş (Oxalis acetosella);
  • 30 g fucus (Fucus vesiculosus);
  • 30 g pulbere de uml (Ulmus fulva, U. rubra);
  • 30 g pălămidă (Cirsium arvense);
  • Se amestecă plantele mărunţite;
  • Se fierbe 5g amestec cu 250 ml apă, timp de 5 minute;
  • Se beau 3 căni pe zi, timp de 1-3 luni;

EFECTE SECUNDARE

  • Nu se cunosc;

COMBINAȚII

  • Trifoiul roşu se poate combina cu brusture, urzică şi dragavei (Rumex crispus) în cazul afecţiunilor dermatologice;

INTERACȚIUNI

  • Nu se cunosc;

CONTRAINDICAŢII ŞI PRECAUŢII

  • Nu se cunosc;

TOXICITATE

  • Nu se cunosc efecte toxice;

BIBLIOGRAFIE:

  1. BOJOR O., POPESCU O., 2001: Fitoterapie tradițională și modernă, Ed. Fiat Lux, București,
  2. BORZA AL. 1969: Dicționar etnobotanic, Ed. Adademiei R. S. România
  3. BUTURĂ V., 1979: Enciclopedie de etnobotanică românească, Ed. Științifică și Enciclopedică, București,
  4. CIOCÎRLAN V., 2001: Flora ilustrată a României. I-II. Ed. Ceres,
  5. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press,  
  6. PÂRVU C., 2000: Universul plantelor, Ed. Enciclopedică, Bucerești,
  7. SCARLAT M.A., TOHĂNEANU M., 2003: Mic tratat de fitomedicină, Ed. World Galaxy, Ploiești
  8. SCARLAT M.A., TOHĂNEANU M., 2009: Bazele fitoterapiei, Ed. World Galaxy, Ploiești
  9. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași
  10. TSAY H.S., SHYUR L.F., AGRAWAL D.C., WU Y.-C., WANG S.-Y. 2016: (Eds.)Medicinal plants – Recent advances in research and development, Springer.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *