Ce dieta este indicata pentru a preveni sau combate depresia?

Publicat in Managementul stresului, Nutritia starilor patologice 12 aprilie 2021

Studiile efectuate până la ora actuală sunt de părere că nu există o dietă specifică pentru prevenirea și ameliorarea depresiei. Cu toate acestea, o dietă sănătoasă și echilibrată din punct de vedere nutrițional poate ajuta la o mai bună funcționare a sistemului nervos, ceea ce poate avea un impact pozitiv și asupra stării de spirit. Totodată, anumiți nutrienți din alimentație pot avea un efect pozitiv asupra dispoziției, prevenind sau ameliorând simptomele depresiei.

CE ALIMENTE AR TREBUI SĂ CONSUMAȚI?

  • Includeți în dietă multe fructe şi legume proaspete, produse din soia, cereale integrale, mei şi păstăi. O dietă prea săracă în carbohidrati complecși poate duce la scăderea serotoninei şi la depresie;

  • Dacă sunteţi agitat şi doriţi să fiţi mai relaxat, consumati mai mulţi carbohidraţi complecşi;

  • Pentru creşterea energiei, mâncaţi alimente care conţin acizi graşi. Acizii graşii omega-3 sunt în mod deosebit necesari pentru sănătatea corpului şi a minţii. Studiile au arătat că lipsa acestor acizi grași poate duce la tulburări de dispoziţie. Somonul şi peştele alb sunt o bună alegere. Într-un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, subiecții care au consumat peşte de orice fel, au avut mai puţine simptome de depresie faţă de cei care nu au consumat;

  • Consumați alimente bogate în triptofan. Acest aminoacid se regăsește în carnea de pui, în semințele de soia și în semințele de susan. Studiile au arătat că triptofanul este foarte eficient în reducerea depresiei și anxietatii, având un efect relaxant asupra organismului;

CE ALIMENTE AR TREBUI SĂ EVITAȚI?

  • Evitaţi răcoritoarele şi alte produse care conţin îndul­citorul artificial aspartam. Este posibil ca acest aditiv este capabil să blocheze formarea de serotonină şi să dea dureri de cap, insomnie şi depresie la indivizii care au deja nivelul de serotonină căzut;

  • Evitaţi alimentele bogate în grăsimi saturate, consumul de carne sau de alimente prăjite cum sunt hamburgerii şi cartofii prăjiți. Aceste alimente afectează sângele şi blochează arterele şi vasele mici de sânge, favorizează tromboza, du­când la o circulaţie deficitară, în special la nivelul creierului;

  • Evitați toate formele de zahăr, inclusiv îndulcitorii „buni” în mod normal, cum ar fi mierea, melasa şi sucul de fructe. Corpul reacţionează mai repede la prezenţa zahărului decât o face la prezenţa carbohidraţilor complecşi. Energia care apare după asimilarea carbohidraţilor simpli (zaharuri) este repede urmată de o stare de oboseală şi de depresie. Stevia, un îndulcitor natural concentrat derivat dintr-o plantă din America de Sud, nu are acelaşi efect asupra organismului precum zahărul;

  • Evitati cafeaua și alcoolul. Cofeina sau alcoolul pot acționa ca stimulente ale sistemului nervos, favorizând instalarea depresiei și anxietății;

BIBLIOGRAFIE:

  1. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  2. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  3. WebMD  – https://www.webmd.com/depression/default.htm
Pentru un plan nutrițional personalizat

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *