Exista alternativa naturala la statine?

Publicat in Nutritia starilor patologice 12 aprilie 2021

O alternativă naturală la statine este extractul din drojdie de orez roșu. Poate acest produs natural totuși, să țină nivelul colesterolului sub control?

CE SUNT STATINELE?

  • Statinele sunt medicamente utilizate pentru scăderea LDL colesterolului (așa-zisului colestrol rău) pentru a ne proteja împotriva afecțiunilor cardiovasculare. Mecanismul de acțiune a statinelor este blocarea activității enzimei HMG-CoA-reductaza, enzimă care permite ficatului să producă colesterol.

CARE SUNT RISCURILE STATINELOR?

  • Chiar dacă statinele funcționează din punct de vedere biochimic, unele persoane nu le pot tolera. Cea mai frecventă reacție adversă la aceste produse este durerea musculară sau crampele (mialgii). Una dintre cele mai grave reacții adverse este declanșarea rabdomiolizei. Această afecțiune rară este marcată de descompunerea celulelor musculare. Simptomele includ dureri musculare severe și slăbiciune. Rabdomioliza poate duce la insuficiență renală.

  • Riscurile pentru intoleranță la statine sunt vârsta înaintată (peste 80 de ani), sexul feminin, problemele neuromusculare, renale sau hepatice preexistente. În plus, consumul excesiv de alcool, exercițiile fizice excesive și consumul de grapefruit pot fi, în mod similar, factori de risc.

CE ESTE EXTRACTUL DIN DROJDIE DE OREZ ROȘU?

  • Exractul din drojdie de orez roșu conține statine naturale. Pentru multe persoane care au nivelul LDL-colesteroluli ridicat, acest extract natural funcționează la fel de bine ca statinele eliberate pe bază de rețetă, dar cu o incidență mult mai mică a reacțiilor adverse. 

  • Nivelul crescut al LDL-colesterolului este doar unul dintre multitudinea de factori cu impact negativ în evoluția bolilor cardiovasculare. Reducerea nivelului acestuia cu ajutorul unui extract, fie el și natural, fără o dietă corectă și fără o serie de modificări în ceea ce privește stilul de viață, nu reprezintă o soluție viabilă.

CE MODIFICĂRI ÎN STILUL DE VIAȚĂ SUNT NECESARE PENTRU A REDUCE RISCUL BOLILOR CARDIOVASCULARE?

  • Dacă sunteți supraponderal, este nevoie să mai dați jos câteva kilograme.

  • Urmați o dietă care pune accentul pe legume și fructe, pește (în special pește de apă rece, cum ar fi somonul sălbatic din Alaska, macroul, heringul și codul negru). Acești pești conțin acizii grași omega-3, foarte buni pentru afecțiunile cardiovasculare.

  • Reduceți cantitatea de zahăr și făină din dieta dvs. Zaharul adăugat, sub formă de zahăr de masă (zaharoză) sau sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză contribuie mai mult la apariția afecțiunilor cardiovasculare decât grăsimile saturate.

  • Evitați acizii grași trans. Aceste grăsimi pot reduce nivelul colesterolului HDL (bun) și pot crește nivelul colesterolului LDL (rău). Trans-grăsimile se găsesc în  margarină și în alimentele prelucrate cum ar fi chipsurile, biscuiții și produse de patiserie

  • Faceți activitate aerobă zilnică. Aceasta poate contribui la creșterea nivelului de HDL colesterol.

  • Nu fumați. Fumatul este un factor de risc major pentru bolile de inimă.

  • Stresul emoțional poate determina corpul să elibereze grăsimi în sânge, crescând nivelul colesterolului. Contracarați acest lucru cu exerciții zilnice de respirație și alte tehnici de reducere a stresului, cum ar fi yoga, meditația sau tai chi-ul.

BIBLIOGRAFIE:

  1. healthline.com/health/high-cholesterol/statin-intolerance-what-are-the-signs#symptoms

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *