Plan dietetic bogat in fibre (1200 de calorii/zi)

Published in Planuri dietetice pentru pierdere in greutate 31 May 2021

La ora actuală există o mulțime de produse pe piață care susțin că sunt soluția pentru slăbit, fie că vorbim de ceaiuri, suplimente pentru detoxifiere sau alte tipuri de produse. Adevărul este că nu există „superalimente” sau suplimente care vă vor ajuta să slăbiți peste noapte. Ce vă poate întradevăr ajuta să slăbiți, este introducerea în dieta dvs. a fibrelor alimentare. Fibrele sunt componenta nedigerabilă a alimentelor vegetale, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele, cerealele integrale și anumite semințe (semințele de chia). Dintre toate tipurile de alimente, alimentele bogate în fibre alimentare sunt soluția optimă dacă doriți să slăbiți. Iată cum funcționează.

DE CE SUNT FIBRELE ALIMENTARE BUNE PENTRU SLĂBIT?

  • Organismul uman nu poate digera complet fibrele. Din acest motiv, fibrele vor avea un efect de umplere dar, cu foarte puține calorii. Fibrele încetinesc totodată și rata de digestie, motiv pentru care ne simțim mai sătui după o masă bogată în fibre. Mai mult decât atât, unele cercetări au arătat că fibrele pot lega anumiți nutrienți pe care nu îi lasă să fie absorbiți. Astfel, după o masă bogată în fibre vă veți simți mai sătui, veți consuma mai puțin și veți absorbi mai puține calorii.
  • În loc să numărați caloriile sau să urmați o dietă restrictivă care să elimine o mulțime de alimente sănătoase, puteți pur și simplu să adăugați mai multe fibre în dieta dvs. Cercetările arată că această strategie este o modalitate eficientă de a pierde în greutate și de a susține această pierdere în greutate pe termen lung. Nu uitați că, pierderea în greutate sănătoasă înseamnă 1 până la 2 kilograme pe săptămână. 

DE CÂTE FIBRELE ALIMENTARE ESTE NEVOIE PENTRU A SLĂBI?

  • Conform ghidurilor dietetice, femeile ar trebui să consume cel puțin 25 de grame de fibre în fiecare zi iar bărbații cca. 38 de grame. Lăsând cifrele la o parte, cel mai bun indicator este starea dvs. de sațietate. Dacă vi se face foame la o oră după masă, este posibil să nu fi consumat suficiente fibre alimentare. Trebuie menționat totuși faptul că proteinele și grăsimile joacă, de asemenea, un rol în senzația de sațietate deci, este important să adăugați și acești macronutrienți împreună cu fibrele alimentare la fiecare masă.

CÂTEVA MODALITĂȚI PRIN CARE PUTEȚI INTRODUCE FIBRE ÎN DIETA DVS.

  • Dacă dieta dvs. nu include în prezent alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe și legume, cereale integrale, leguminoase și semințe, este important începeți încet și să beți mai multă apă pentru a preveni crampele sau constipația. Adăugați câteva fructe de pădure în castronul de cereale de dimineață, schimbați pâinea albă cu pâine integrală de grâu atunci când faceți sandwich-uri, consumați cereale integrale (cum ar fi orezul brun sau pastele de grâu integral).
  • Pe măsură ce vă obișnuiți cu alimentele bogate în fibre, adăugați din ce în ce mai multe până ajungeți la 25, respectiv 38 de grame pe zi.

PLAN DIETETIC BOGAT ÎN FIBRE ALIMENTARE DE 1200 CALORII PE ZI  

  • Îată un exemplu de plan dietetic bogat în fibre de 1200 calorii pe zi, la îndemâna oricui:

MIC DEJUN ( 250-300 calorii)

GUSTARE 1 (50-100 calorii)

  • O cană de felii de castravete (16 calorii)
  • 3 linguri.de  hummus (78 calorii)

PRÂNZ (300-350 calorii)

GUSTARE 2 (50-100 calorii)

  • O portocală (80 calorii)

CINA (400-500 calorii)

INFORMAȚII NUTRIȚIONALE

  • 1207 calorii, 60 g proteine, 158 g carbohidrați, 38 g fibre, 45 g grăsimi, 1.190 mg sodiu
Pentru un plan nutrițional personalizat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *