Cat de sigur este aluminiu anodizat?

Publicat in Gastronomie si siguranta alimentara 8 aprilie 2021

Sunt vasele din aluminiu anodizat sigure pentru gătit? Cât de dăunător este aluminiul pentru sănătate?

CE ESTE ALUMINIU ANODIZAT?

  • Anodizarea este un tratament realizat la suprafața vaselor din aluminu în scop decorativ și de protectie anticorozivă, fiind realizat prin oxidarea electrochimică controlată a aliajelor din aluminiu. Prin acest procedeu, metalul să nu poată intra în alimente și nu poate reacționa cu alimentele acide. Spre deosebire de oalele și tigăile obișnuite din aluminiu, care sunt foarte reactive cu alimentele acide (cum ar fi roșiile), vasele din aluminiu anodizat sunt sigure. Este, de asemenea, antiaderent, rezistent la zgârieturi și ușor de curățat.

  • Aluminiul este cel mai abundent metal din scoarța terestră, distribuit atât în sol, plante cât și în apă. Poate fi prezent în alimentele pe care le consumăm și în apa pe care o bem.

CÂT DE DĂUNĂTOR ESTE ALUMINIU PENTRU SĂNĂTATE?

  • Majoritatea dovezilor sugerează că ingerarea de aluminiu poate fi dăunătoare pentru rinichi și poate slăbi oasele prin epuizarea rezervelor de fosfor și calciu. Nu există o nevoie recunoscută de aluminiu în nutriția umană și, deoarece este atât de reactiv chimic, nu este sănătos pentru organism.

  • Preocupările cu privire la siguranța aluminiului anodizat și a aluminiului în general au ca origine asocierere între aluminiu și boala Alzheimer. Acest lucru a apărut cu zeci de ani în urmă, ducând la îngrijorări cu privire la expunerea la acest metal datorită ambalării alimentelor, cutiilor de băuturi, antiperspirantelor, medicamentelor și vaselor.

  • Exisă unele studii care au arătat niveluri crescute de aluminiu în creierul persoanelor cu demență, în timp ce altele nu. Trebuie totuși menționat faptul că cercetările nu au descoperit o incidență crescută a demenței la persoanele cu expunere profesională la aluminiu, iar consensul astăzi este că aluminiul nu este o cauză a bolii Alzheimer.

  • Vesela din aluminiu de calitate are suprafața ce intră în contact cu alimentele din oțel inoxidabil sau alt material, aluminiul este utilizat doar pe suprafața exterioară a vasului datorită capacitatății sale superioare de a conduce căldura.

  • Vase din aluminiu anodizat, care nu au zgârieturi, sunt sigure însă, vasele și tigăile obișnuite din aluminiu (sau vase din aluminiu anodizat anodizate zgâriate) constituie o problemă deoarece lichidele acide vor reacționa cu aluminu, rezultând compuși chimici toxici care se vor regăsi în mâncarea gătită. Este totuși important de menționat că, după unele estimări, se pare că absorbim mai puțin de 1% din aluminiul pe care îl ingerăm.

CONCLUZIE

  • Vasele de aluminiu anodizate nedeteriorate sunt sigure pentru gătit.

BIBLIOGRAFIE:

  1. Daniel Perl and Arnold Brody et al, “Alzheimer’s disease: X-ray spectrometric evidence of aluminum accumulation in neurofibrillary tangle-bearing neurons,” Since, April 18, 1980

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *