Mituri si adevaruri despre dietele care scad colestrolul

Publicat in Planuri dietetice pentru hipercolesterolemie 12 mai 2021

Schimbarea dietei poate fi o modalitate excelentă de a reduce riscul unui infarct sau a unui accident vascular cerebral. De aceea, este important să nu lăsați miturile și concepțiile greșite să vă împiedice în a avea o alimentație sănătoasă pentru reducerea nivelului de colesterol din organism. Iată câteva mituri și adevăruri cu privire la diete și colesterol.

1. DIETA ESTE SINGURA MODALITATE DE A REDUCE COLESTEROLUL

  • Dieta joacă un rol important atât pentru prevenirea cât și pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge însă activitatea fizică, o greutatea corespunzătoare și renunțatul la fumat sunt schimbări în stilul de viață la fel de importante pentru a vă menține nivelul colesteerolului în limite fiziologice.
  • Scăderea în greutate este esențială pentru scăderea nivelului colesterolului și pentru îmbunătățirea profilului lipidic. Unii specialiști sunt de părere că, la început, aproape că nu contează ce mănânci însă, odată ce ai scăpat de kilograme, nivelul colesterolului poate crește din nou dacă nu suntem atenți la ce mâncăm.
  • O combinație între o dietă sănătoasă și o reduere a greutății corporale este cea mai bună cale de reducere a nivelului colesterolului din organism. 

2. NIVELUL RIDICAT AL COLESTEROLULUI  DIN SÂNGE ESTE ACELAȘI PENTRU TOATĂ LUMEA

  • Înainte de toate, trebuie cunoscut faptul că ficatul unor oameni produce mai mult colesterol iar intestinul altora aboarbe prea mult această moleculă. Din aceste considerente, dieta joacă uneori un rol secundar când vine vorba despre acest parametru.
  • Genetica, problemele tiroidiene și vârsta pot fi, de asemenea, factori incriminați pentru creșterea nivelului de colesterol din sânge.
  • Valorile colesterolului trebuiesc însă coroborate cu alte analize clinice și paraclinice pentru a evalua un eventual risc al apariției bolilor cardiovasculare.

3. EVITAREA ALIMENTELOR CU CONȚINUT RIDICAT DE COLESTEROL ÎMI VA REDUCE NIVELUL COLESTEROLULUI DIN SÂNGE

  • Până acum câțiva ani, indicațiile standard, când venea vorba despre nivelul ridicat de colesterol, era să renunțați la ouă, creveți și alte alimente cu un conținut ridicat de colesterol. La ora actuală, paradigma s-a schimbat.
  • Studiile recente indică faptul că un nivel ridicat al colesterolului din alimente nu are ca efect neapărat creșterea colesterolului din sânge. Cel mai important este alegerea tipului potrivit de grăsime consumată. Astfel, este important să limitați consumul de grăsimi saturate care se găsesc în alimente precum untul, brânza și carnea roșie și să eliminați grăsimile trans care se găsesc în margarină, biscuiții și alte alimente procesate și junk-food.
  • Alegeți grăsimi sănătoase precum cele din uleiul de măsline, pește, nuci și semințe.
  • S-a constatat că aportul în dietă a carbohidraților rafinați (zahărul, pâinea albă, produsele de patiserie) vă pot crește nivelul colesterolului.
  • Optați la micul dejun, spre exemplu, pentru ouă fierte moi cu pâine prăjităouă fierte moi cu pâine prăjită

4. VA TREBUI SĂ MĂNÂNC ALIMENTE CARE NU-MI PLAC

  • Este posibil să introduceți câteva alimente noi în dieta dvs. cum ar fi fructe și legume proaspete, cereale integrale și alimente bogate în fibre solubile (fasole, linte, ovăz și orz). Dacă nu vă place o anumitp legumă sau cereală, experimentați cu celelalte în diferite rețete până găsiți ceva pe gustul dumenavoastră. 
  • Dimineața, utilizați blenderul și inventează un nou smoothie. Începeți cu fructele proaspete sau congelate preferate și adăugați lapte de migdale sau apă de cocos. Aruncați niște ovăz sau semințe de in sau chia pentru un aport de fibre solubile și aveți o băutură perfectă pentru a începe ziua.
  • Chiar și copiilor dvs. pot fi satisfăcuți dacă mâncarea sănătoasă are și un gust plăcut. Întindeți pe feliile de mere unt de migdale și veți avea un mic dejun pe cinste pentru copii dumneavoastră. Gustul este motivul principal pentru care mâncăm, de aceea este esențial să găsiți modalități de a face alimentele sănătoase noi introduse să fie gustoase. O rețetă foarte gustoasă și sănătoasă este și taco vegetal cu fasole.taco vegetal cu fasole

5. ESTE PREA SCUMP

  • O dietă care vă va ajuta să reduceți nivelul colesterolului costă mai puțin decât ați putea crede, mai ales atunci când planificați în avans. Important este să nu aruncăm alimentele și să facem risipă.
  • Preparați suficiente legume pentru două mese, astfel încât să nu trebuie să gătiți în zilele în care sunteți foarte ocupați. Unele zile pot fi mai aglomerate decât altele și, astfel, dacă veți avea mâncarea deja gătită, nu veți mai fi nevoiți să comandați din oraș, și veți economisi bani.
  • O rețetă pentru buget redus este Legume la cuptor cu ierburi aromatelegume la cuptor cu ierburi aromate.

6. IAU MEDICAMENTE PENTRU REDUCEREA COLESTEROLULUI DECI NU TREBUIE SĂ ÎMI FAC GRIJI ÎM PRIVINȚA DIETEI

  • Dacă am luat statine sau un alte medicamente pentru reducerea nivelului colesterolului, asta nu înseamnă că puteți mânca orice doriți.
  • Chiar dacă sunteți sub tratament cu medicamente hipocolesterolemiante, este important să respectați o dietă corectă și să știți ce alimente pot interfera cu medicația dvs. Compușii din sucul de grapefruit, de exemplu, pot interacționa cu statinele Simvastatină și Lipitor, cu efecte adverse asupra celulelor hepatice.

7. TOATE ULEIURILE CRES NIVELUL DE COLESTEROL

  • Încercați să folosiți uleiuri de măsline, avocado, susan sau nuci. Cumpărați-le în cantități mici și păstrați-le corect. Păstrați uleiul de măsline într-un loc întunecat și uleiurile de susan și avocado în frigider, astfel încât să nu se râncezească.
  • Nu încălziți uleiurile prea mult timp. Căldura, lumina și oxigenul vor face ca uleiul să se oxideze, ceea ce poate duce la inflamații. Limitați untul, untura de porc și slănina, datorită conținutului mai mare de grăsimi saturate.
  • Pentru gătit, optați pentru cel mai potrivit ulei, în funcție de punctul de fum al acestuia. 

BIBLIOGRAFIE:

  1. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  2. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *