Patrunjelul: Beneficii, Proprietati Terapeutice si Mod de Utilizare

Publicat in Plante medicinale 8 martie 2021

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o specie originară din bazinul mediteranean cultivată încă din antichitate de greci şi romani.

DESCRIERE BOTANICĂ

  • Pătrunjelul este o plantă erbacee, bienală, legumicolă;
  • Are rădăcină pivotantă, conică, tronconică sau alungită, alb-gălbui, gust dulceag, miros plăcut aromat;
  • Tulpina floriferă este înaltă, poate ajunge până la 130 cm, este cilindrică, uşor striată, uneori fistuloasă, glabră și ramificată;
  • Frunzele bazale şi cele din rozetă sunt lung peţiolate, de 2-3 ori penat secate;
  • Pe tulpină frunzele sunt sesile, lanceolate, uşor dinţate în partea de jos, întregi în apropierea inflorescenţei;
  • Florile sunt mici, albe-verzui sau galbene, grupate în umbele mici, pedunculate, iar acestea într-o umbelă compusă;
  • Fructele sunt dicariopse, mici, ovale cu 5 coaste longitudinale, fine;

PRODUSUL MEDICINAL

  • Rădăcina (Petroselini radix)
  • Frunzele (Petroselini folium)
  • Fructele (Petroselini fructus)

CUM SE RECOLTEAZĂ

  • Frunzele se recoltează şi se folosesc proaspete sau pentru iarnă;
  • Se pot usca în strat subţire în poduri acoperite cu tablă;
  • Rădăcinile se recoltează când ajung la maturitate, toamna târziu. La fel şi seminţele;

CARE SUNT COMPUȘII SĂI BIOLOGIC ACTIVI?

  • Patrujelul contine 2-6% ulei volatil-apiol (20% miristicină, în jur de 18% apiol şi multe alte terpene; flavonoide (apiozidă), monoterpene, sescviterpene, printre care furancumarine (bergapten), 20% ulei gras; 0,5% ulei volatil (miristicină, apiol), flavonoide, apiina, poliine (falcarinol), furancumarine (bergapten, izoimperatorina, oxipeucedanina), ftalide;
  • Patrunjelul mai conţine acid folic, poliacetilenă, vitaminele A, B 1, C, sodiu, potasiu, calciu, fosfor , fier, microelementele iod, magneziu, mangan, sulf cupru, clorofilă;
  • Este bine cunosct faptul că pătrunjelul are un conţinut bogat în vitamina C, de patru ori mai mare decât portocala, varza şi de două ori mai mare decât cresonul;

CARE SUNT PROPRIETĂȚILE SALE TERAPEUTICE?

  • Pătrunjelul are o acţiune antianemică, anticancerigenă, antiinflamatoare, antirahitică, antiscorbutică și antixeroftalmică, antitoxică, antifebrilă, carminativă, antiasmatică, diuretică, depurativă, diaforetică, mineralizantă;
  • Este un bun tonic nervos, vasodilatatoar și afrodisiac;
  • Pătrunjelul are o puternică acţiune diuretică, datorată efectului iritant/excitant al uleiului volatil şi flavonoidelor asupra parenchimului renal;
  • Apiolul şi miristicina conţinute de seminţele de pătrunjel au o acţiune spasmolitică şi emenagogă;
  •  În medicina tradiţională seminţele de pătrunjel au acţiune puternic stimulentă uterin;
  • Uleiul volatil uşurează crampele şi flatulenţa;
  •  Seminţele au şi acţiune afrodisiacă;
  • Frunzele proaspete de pătrunjel au acţiune depurativă (antiseptic al sângelui, al tubului digestiv şi ai căilor urinare);
  • Pătrunjelul favorizează eliminarea apei, ureei, acidului uric, clorurilor din organism și are efecte benefice în tratarea reumatismului și gutei;
  • Pătrunjelul ajută totodată la eliminarea toxinelor din organism pe cale gastrointestinală sau renală şi transcutanată;

MOD DE UTILIZARE

Intern

  • Fructele sunt utilizate în afecţiuni renale şi ale căilor urinare;
  • Rădăcina de pătrunjel este prescrisă mai mult decât seminţele ea fiind recomandată în tratamentul flatulenţei, cistitei şi afecţiunilor reumatice;
  • Frunzele proaspete sunt foarte nutritive şi pot fi considerate vitamine naturale şi suplimente minerale;
  • Totodată pătrunjelul este recomandat în tratarea edeme cardio-renale, reumatism, gută, litiază biliară şi renală; cardiopatie ischemică, hipertensiune;
  • Se poate folosi și în caz de astmul bronşic, pletoră (creşterea peste normal a cantităţii de sânge din organism);
  • Pătrunjelul este recomandat pentru ciclul menstrual neregulat, declanşarea ciclurilor menstruale întârziate;
  • De asemenea, este utilizat în dispepsie, flatulenţă, putrefacţie intestinală, anorexie, tulburări de nutriţie;
  • Pătrunjelul are efect detoxifiant fiind recomandat în intoxicaţii (prin alcool, tutun, alimentaţie carnată);
  • Poate fi un adjuvat potrivit în stări de convalescenţă, astenie, anemie, cancer, rahitism, scorbut, nervozitate, isterie, febre intermitente, infecţii, hepatită, arterită, celulită, fiebită;
  • Se recomandă de asemenea în litiaza renală şi biliară, hipertensiune, reumatism, oligurie, tulburări ale ciclului menstrual sau malarie;
  • Pătrunjelul poate fi utilizat și în caz de angină pectorală (vin medicinal pentru inimă).

Extern

  • Pătrunjelul este recomandat extern în caz de leucore, reumatism, înţepături de insecte, plăgi, vitiligo, contuzii;
  • Pătrunjelul este un bun regenerator capilar, stimulează creşterea părului;
  • Uneori este recomandat pentru ameliorarea pistruilor şi erupţiilor feţei;

CUM SE ADMINISTEAZĂ? 

Infuzie (din frunze)

  • Se adaugă 1-2 linguriţe frunze uscate şi mărunţite la 200m1 apă clocotită;
  • Se lasă la infuzat 15 minute;
  • Se bea călduţă în mai multe reprize;

Decoct (din rădăcină)

  • Se adaugă 25g rădăcină tăiată mărunt, la litru apă se fierbe la foc mic 20-25 minute;
  • Se lasă 15-20 minute;
  • Se bea fracţionat în mai multe reprize;

Decoct (din seminţe)

  • Se pun 2 linguriţe seminţe măcinate la 1/2 litru apă;
  • Se fierb 5 minute şi se infuzează 15 minute;
  • Se beau două ceşti pe zi (înainte de mese);

Decoct2 (în vin)

  • Se pun 10 fire de pătrunjel, tocate mărunt;
  • Se fierb 10 minute într-un litru de vin alb;
  • După ce se răcoreşte se adaugă 300g miere;
  • Se strecoară şi se păstrează la frigider;
  • Se beau câte 200m1 de 3 ori/zi;

Vin medicinal (pentru inimă)

  • Se pun 10-12 tulpini de pătrunjel proaspăt la 1 litru de vin;
  • Se adaugă 2 linguri oţet de vin şi se pun la fiert;
  • Se fierb 10 minute după care se pun 2 linguri de miere;
  • Din acest vin se vor lua 2-3 linguri zilnic;

 Decoct3 (din seminţe, pentru uz extern)

  • Se adaugă 100g seminţe măcinate, la 1 litru de apă,;
  • Se fierbe 5 minute;
  • Se lasă.15 minute;
  • Se fac instalaţii (spălături) vaginale;

Infuzie (din frunze, pentru uz extern)

  • Se adaugă 2 linguriţe frunze uscate şi mărunţite la 100m1 apă clocotită;
  • Se lasă la infuzat 15 minute, se spală faţa;

EFECTE SECUNDARE

  • Administrarea unei cantităţi mari de fructe poate determina o puternică congestie pelviană iar ingerarea unei cantităti mari de ulei volatil de pătrunjel determină o stimulare a sistemului nervos central, manifestată printr-o stare euforică (probabil cauzată de miristicină);
  • Rădăcinile de pătrunjel administrate în cantitate mare pot determina, în cazul pacienţilor cu pielea foarte puţin pigmentată o reacţie de fotosensibilizare (cauzată de bergapten);

COMBINAȚII

  • Nu se cunosc;

INTERACȚIUNI

  • Nu se cunosc;

CONTRAINDICAŢII ŞI PRECAUŢII

  • Nu se vor utiliza rădăcinile de pătrunjel în cazul afecţiunilor inflamatorii grave ale rinichiului, în caz de sarcină sau în afecţiuni cardiace severe;

TOXICITATE

  • În cazul administrării produselor vegetale în doze normale, nu există un risc de intoxicare, cu atât mai mult în cazul extractelor apoase, unde conţinutul de ulei volatil este scăzut;
  • Administrarea unor cantităţi mari de ulei volatil pot determina iritarea tractului gastrintestinal, renal şi hepatic, dar şi apariţia unor aritmii cardiace;
  • Administrarea unor doze foarte mari, în scop abortiv, poate determina polinevrite şi pareze simetrice ale mâinilor şi picioarelor, care nu mai pot fi tratate, dar care pot dispărea spontan după unul sau doi ani;

BIBLIOGRAFIE:

  1. BOJOR O., POPESCU O., 2001: Fitoterapie tradițională și modernă, Ed. Fiat Lux, București,
  2. BORZA AL. 1969: Dicționar etnobotanic, Ed. Adademiei R. S. România
  3. BUTURĂ V., 1979: Enciclopedie de etnobotanică românească, Ed. Științifică și Enciclopedică, București,
  4. CIOCÎRLAN V., 2001: Flora ilustrată a României. I-II. Ed. Ceres,
  5. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press,  
  6. PÂRVU C., 2000: Universul plantelor, Ed. Enciclopedică, Bucerești,
  7. SCARLAT M.A., TOHĂNEANU M., 2003: Mic tratat de fitomedicină, Ed. World Galaxy, Ploiești
  8. SCARLAT M.A., TOHĂNEANU M., 2009: Bazele fitoterapiei, Ed. World Galaxy, Ploiești
  9. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași
  10. TSAY H.S., SHYUR L.F., AGRAWAL D.C., WU Y.-C., WANG S.-Y. 2016: (Eds.)Medicinal plants – Recent advances in research and development, Springer.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *